середу, 25 жовтня 2023 р.

Комікс – це мистецтво. Хтось сумнівається?

25 жовтня у бібліотеці-філії №4 організовано літературні посиденьки «У світі коміксів».

Із шестикласниками говорили про розуміння коміксів взагалі, про унікальність японських манг, про китайські та корейські різновиди східного коміксу.

Українським видавництвам також є чим похвастатися, адже все частіше на книжковому ринку зявляються  перекладені комікси та суто український продукт. Кожне видання якого – це шедевр мистецтва.

Створення коміксу нагадує зйомку кінофільму. Письменники пишуть сюжет коміксу, художник робить замальовки, художники-колористи працюють над кольором. Зазвичай комікси випускаються групами, але в принципі, автор-художник здатен і самотужки підготувати комікс до видання.

Однак, яким би сильним не був автор, яким би не був талановитим письменник, але потрібно мати хорошого художника, і він повинен бути суголосним автору. Тобто, необхідна команда. 

Усі знають, якими мають бути «справжні комікси»: у «віконцях», з баблами та сюжетом, що послідовно розкривається. Насправді, єдиних правил створення коміксів не існує. Вони бувають і з однією картинкою, а діалоги можуть відбуватися без слів.

Якщо повернемося до питання, хто все ж таки є автором коміксу,  художник чи письменник, то в Америці це письменник. Його ім’я пишуть першим.

Але якщо беремо Європу, наприклад, традицію bande bessinée у Франції, то там часто художника пишуть першим, а письменника другим. Що стосується манґи у Японії, то там порівно розподілена увага до автора й художника. Часто одна й та ж особа пише й малює.

Учасникам літературних посиденьок вирішили полегшити завдання. Створити комікс на вибір: можна в команді, можна самому бути і автором, і художником, а Саша й Полінка вирішили вдвох.

 Потрібно було бачити здивування та невпевненість дівчат  і хлопців до створення, та вже після читання й показу результату творчих старань. Звичайно ж, без підготовки не обійшлося. Але своїми коміксами та коміксами друзів були задоволені всі. І творчо, і весело, і з користю проведено час у бібліотеці. До речі, тема коміксів – «Сьогодні ідемо до бібліотеки!»





Немає коментарів:

Дописати коментар