неділю, 1 жовтня 2023 р.

Письменницькі таємниці Генрі Лайона ОЛДІ.

У бібліотеці-філії №4 стартував проєкт «Фантастичні meetings».

Першими гостями стали відомі письменники-фантасти Генрі Лайон ОЛДІ, тобто письменники Дмитро Громов і Олег Ладиженський, які вже більше тридцяти років працюють разом під спільним псевдонімом.

Олді - лауреати багатьох літературних премій, зокрема Національної премії України з фантастики, мають Почесну Ознаку «Золотий письменник України» та титул «Найкращих письменників-фантастів Європи» за 2006 рік.

 Їх книги видавалися в перекладах французською, литовською, чеською, польською та іншими мовами.

Полтавським шанувальникам фантастики Олді презентували свою нову 


книгу - збірку оповідань "Янгол на ім'я Чуйка", яка нещодавно вийшла у львівському видавництві "Левада".

Зустріч у бібліотеці розпочалася з невеличкого екскурсу у світ фантастики, щоб читачам легше було орієнтуватися у багатому на книги та авторів світі фантастики.

Чому у нас так мало перекладів сучасної світової фантастики? Чи може фантастика стати простором для непроговорених суспільних проблем? Чому українська підліткова фантастика часто відірвана від сучасного контексту і як це змінити? Про що сьогодні пишуть світові фантасти та українські зокрема?

Говорили про наукову фантастику, якої нам не вистачає. Відверто й змістовно письменники доповнювали один одного. Запитання – відповідь!

Чи передбачає наукова фантастика  майбутнє?

«Письменники, як ми вже говорили, не роблять прогнозів. Вони моделюють, намагаючись проговорити не те, що може бути, а те, що відбувається зараз. Прогнози авторів та науковців інколи збігаються, але фантасти можуть робити сміливіші досліди, змальовувати альтернативну історичну гілку чи навіть альтернативну метафізику.»

Чи можна вважати фантастичні твори, які розповідають про наше минуле, реалістичними текстами?

«Коли ми говоримо про фантастику, а не історичну прозу, ми можемо взяти відомий нам період і змоделювати його в іншому середовищі, змінити щось не механічно, взяти закономірності, але не прив’язуватися до деталей, і зробити фентезі, яке буде говорити про природу імперії,  але завдяки зміні антуражу читач не знатиме наперед хто тут правий, а хто помилявся, хто виграє, а хто програє».

Говорили про нову збірку оповідань та майбутню книгу харківських фантастів, яка готується до друку у видавництві «Фоліо».

І памятайте: фантастика допомагає розширити кругозір, стимулює уяву та відкриває розум для нових літературних вражень. До нових зустрічей!










Немає коментарів:

Дописати коментар