суботу, 7 жовтня 2023 р.

Підліткова література - суперсильна річ. Відверта розмова з Тетяною Рубан

 

Тетяна Рубан, сучасна українська письменниця, авторка популярних книг для підлітків – гостя бібліотеки-філії №4.

Цікаву тему запропонувала Людмила Мандрегеля - ініціатор зустрічей в філософському кафе, де збираються дорослі й підлітки, щоб поговорити про складні «не дорослі проблеми». Імпульсом для обговорення теми "Харасмент як порушення особистих кордонів» стала книжка Тетяни Рубан «#Фізик».

«Життя п’ятнадцятирічної студентки коледжу Діни вирує подіями. Якось до неї по допомогу звертається одногрупниця Валя, яка досі ніколи з Діною і не розмовляла. Валя має таємницю: викладач фізики з коледжу наполегливо вимагає її уваги..» Що робити дівчині? Розповісти мамі? Та у неї хворе серце. Поділитися таємницею з коханим? Але ж він може влаштувати «розбірки» викладачу і за це можуть вигнати із коледжу. Хто повірить Валі? Чи зможе вона протистояти «лестощам та домаганням» фізика? І головне, що робити в такому випадку взагалі?

«#ФІЗИК» - це психологічна пригодницька історія, яка написана, щоб допомогти тим, хто став жертвою харасменту й опинився сам на сам із цією проблемою.

Разом з авторкою говорили про настирливу фізичну й словесну поведінку, що призводить до приниження людини, зневаження її моральних принципів. А ще про обережність і довіру. Як підліткам розпізнати небезпечні наміри дорослих, особливо якщо вони з найближчого чи авторитетного кола? Як  батькам зуміти правильно й своєчасно відреагувати?

 Психологи говорять: «Найчастіше харасмент поширюється через страх. Жертви соромляться розголосу, рідко звертаються у вищі інстанції та навіть близьким не розповідають. Важливо заручитися підтримкою рідних, вчасно сказати, що вам це неприємно. Ніхто не має права порушувати межі особистого!»

«На словах – це легко, - зауважила учасниця розмови, - коли батьки тебе чують, довіряють, а не просто хочуть бачити чемною дівчинкою.» А чи потрібно завжди бути чемною? Цікава тема… Отже, далі буде. І памятайте: «Той, хто в темі, легше збагне, як запобігти проблемі». Читаємо й обговорюємо разом!







Немає коментарів:

Дописати коментар