середу, 11 жовтня 2023 р.

Невеличкими кроками до екосвідомості

На пізнавальних посиденьках, які відбулися у бібліотеці-філії №4, юні читачі поринули у казкові пригоди разом із маленькою Лісовою Шишкою.   Дивна гостя потрапила до бібліотеки просто з книжки письменниці Тетяни Горицвіт (Луньової) «Міські пригоди Лісової Шишки». Щоб оживити казку, досить було дітям пофантазувати та уявити себе на лісовій галявині. Саме там  соснова Шишка зустрілася зі своєю новою подружкою – дівчинкою з міста.

Гарний сюжет казкової історії для розкриття  важливих екологічних проблем сьогодення. Оскільки головна героїня  Лісова Шишка наділена вмінням говорити, то діти дізналися багато цікавої та корисної інформації! Хто вже прочитав «пригоди», той розповідав від імені Шишки про проблеми тваринного і рослинного світу. Разом обговорили: чому лісові мешканці ховаються,  почувши, що «городяни заїхали на територію лісу».

А чи знаєте ви, що в авто теж є різні характери, і навіть, у кожного свої мрії. І дерева мріють, і тварини розмовляють між собою.

 Невеличкими кроками разом із героями казки Тетяни Горицвіт мандрували  екостежками. Вчилися розуміти та використовувати нові словосполучення: тотальне збільшення сміттєзвалищ, непланове зрізування дерев, вплив забрудненого міського навколишнього середовища на здоров'я. До речі, пояснення невідомих слів можна знайти в екологічному словничку, який письменниця уклала для юних читачів.

Не забудьте записати істини, які звучать з вуст, наприклад, Сови: «Кожен має удосконалюватися у тому, що прагне його серце». Ворона на цю ж тему сказала: «Не можна так легко відмовлятися від своєї мети, негоже викидати свою мрію на сміття».

Бережімо природу і тоді  світ буде по-справжньому красивим, як різнокольрові гіацинти, які  розквітли в умілих руках юних майстринь. І книгу обговорили, і роботу зробили.

«Починати потрібно з себе, - вважає Лариса Леонідівна, - і рухатись разом, мотивуючи один одного”.



 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар