четвер, 19 жовтня 2023 р.

Docudays UA у Полтаві

         17 жовтня стартував 20 Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DOCUDAYS UA у Полтаві. Відкриття ювілейного фестивалю відбулося у бібліотеці-філії №4.

 «Фестиваль прагне сформувати активну громадянську позицію, обізнаність щодо прав людини та повагу до людської гідності, - заявила Ганна Кіященко, голова організації  «Полтавська філія Суспільної служби України»

Тема  – «Образ майбутнього: відродження людини та відбудова країни після війни».

Для відкриття фестивалю обрали документальну стрічку "Друге дихання". 13 хвилин із життя кларнетиста з Чернігова, Микити Гірні. До війни він викладав диригування в місцевому музучилищі. Але війна різко змінила його звичне життя. Його учні  роз’їхалися по світу, тікаючи від війни, а музичні колективи - розпалися. Місто було оточене військами окупантів та регулярно обстрілювалося. Будучи людиною тонкої душевної організації, Микита тяжко переживав ті страшні події. Аби не сидіти без діла та бути корисним суспільству в цей непростий час, Микита стає волонтером: під обстрілами, на велосипеді, розвозить  «гуманітарку». Тримати психіку в рівновазі допомагає йому давнє хобі - традиційне китайське чаювання.  

Змістовний фільм, цікаві питання для обговорення, в якому взяли участь як молодь, так і старше покоління. «Різні погляди й думки, різні емоції й сприйняття фільму, - підсумував обговорення стрічки модератор Андрій Кінаш.

До обговорення фільму долучилися  гості фестивалю Віолетта Майшук і Дмитро Лукомський із Білорусі, котрі останні два роки є правозахисниками Освітній дім прав людини в Чернігові.

До речі, подивитися сучасне документальне кіно можна не тільки під час  фестивалю. У Полтаві  з’явилась  можливість дивитись гарне кіно у кіноклубу Docudays UA». У колекції – понад 130 стрічок з медіатеки Міжнародного фестивалю документального кіно Docudays UA, серед яких призери відомих фестивалів. Фільми перекладені та озвучені українською мовою.




Немає коментарів:

Дописати коментар