четвер, 19 жовтня 2023 р.

На картинах Віолетти Майшук фарби розмовляють...

У бібліотеці-філії №4 презентували полтавцям виставку картин «Жыве Україна» білоруської художниці та громадської активістки Віолетти Майшук.

Проєкт реалізовано у рамках програми «Підтримка громадянських ініціатив» Освітнього Дому Прав Людини – Чернігів.

«Я хочу показати, як багато людей з різних країн підтримують Україну у боротьбі за мир та свободу, - ділилися думками Віолетта. – Ми не всі «батьки». Білоруський народ на боці України у цій боротьбі»

У 2020 році Віолетта Майшук не могла залишатися байдужою, дивлячись на те, що відбувалося в Білорусі; стала частинкою команди передвиборчої кампанії Світлани Тихановської в Гомелі, брала участь у протестах. Потім обшуки, стеження, викрадення, життя у лісі та іміграція в Україну.

Для Віолетти Україна стала другою домівкою, як каже вона, їх прийняли з усією душею.

Коли почалася війна білоруска  вирішила залишитися в Україні, щоб допомогти вистояти та перемогти.

Віолетта Майшук – активна волонтерка, живе у Львові та мріє після перемоги над ворогом  «повернутися в рідну Білорусь, а не Білорусію»

Після презентації виставки та  спілкування з однодумцями  Віолетта вже не стримувала емоцій. Сльози котилися: «Мені так добре з вами. Я так сумую за домівкою. Коли мені важко, я завжди в руки беру пензлі.»

Кожна робота молодої художниці – це історія, важлива тема сьогодення, це память, яку ми не маємо права забути. У сюжетах картин описані реальні історії білорусів і білорусок, українців і українок, які пліч-о-пліч борються з окупантами.

Подарунком для Віолетти стала зустріч із Інною Снарською, полтавською поетесою, яка не тільки добре володіє білоруською мовою, а й пише нею вірші.

Виставка білоруської художниці Віолетти Майшук діє в читальному залі бібліотеки до кінця жовтня.






Немає коментарів:

Дописати коментар