вівторок, 15 листопада 2022 р.

У кожного своя історія і свій "кордон".

 

13 листопада у бібліотеці-філії №4 відбулася зустріч із письменницею Тетяною Рубан, авторкою книг для підлітків «Нічийні», «#Фізик» та «На північ від кордону».

Недільна зустріч  дев'ятикласниць  ліцею 31 із талановитою письменницею  поєднала в собі  літературну вітальню й філософське кафе. До обговорення долучилися і дорослі.

Книжку "На північ від кордону" прочитали майже всі учасники зустрічі. Події роману розгортаються навколо російсько-грузинської війни 2008 року й дуже перегукуються із нашим сьогоденням. Сюжет книги став імпульсом для глибоких роздумів і цікавого, потужного обговорення.

«Ната прагне малювати, але мама заповзялася зробити з неї гімнастку. Лалі намагається помститися татові за розлучення з її мамою і створення нової сім’ї. Серго перебирає на себе турботи про родину після того, як його тато йде в партизани захищати рідну країну від ворога. Троє підлітків, три історії, три долі, що перетинаються на кордоні, якого не повинно бути. Кордоні, який постав після «п’ятиденної війни» 2008 року — коли в маленьке грузинське містечко, де зустрічаються наші герої, прийшли свавільні російські агресори- «миротворці»...

Зустріч перевершила всі очікування. Вміння вести діалог і чути співрозмовників – характерна риса, яка об’єднала всіх присутніх. Уривок для обговорення дев’ятикласниці обирали самі, що дало змогу зрозуміти, які проблеми найбільше хвилюють сучасну молодь.

Щирість і відкритість пані Тетяни, її вміння спілкуватися з юнню на рівних, без настанов і повчань, перетворили довгоочікувану зустріч на дівчачо-жіночі дружні посиденьки.

 Говорили про кордони зовнішні і внутрішні, територіальні й особисті;

про те, які з них варто захищати, а які треба знести якнайшвидше;

про любов у найширшому розумінні й про перше кохання;

про стосунки батьків і дітей та способи їх удосконалення;

про усвідомлення себе як частини своєї держави.

Скільки таких реальних історій ми будемо мати після нашої перемоги? На жаль, багато… Саме тому роман Тетяни Рубан «На північ від кордону» відгукнувся серед учасників зустрічі так, як не відгукнувся б за інших обставин.







Немає коментарів:

Дописати коментар