четвер, 3 листопада 2022 р.

Відверта розмова з Владикою Федором, архієпископом Полтавським і Кременчуцьким

 


Читачі бібліотеки-філіалу №4 зібралися на довгоочікувану зустріч-годину спілкування із Владикою Федором,  архієпископом Полтавським і Кременчуцьким.

Розмова мала бути про українського любомудра Григорія Сковороду та преподобного Паїсія Величковського, якого Владика називає нашим загальним духовним наставником. Та вийшла розмова багатопланова.

Упродовж півтори години  говорили про цінності, про любов і довіру, про людське служіння. Запитання від читачів були різнопланові: від «як правильно молитися» до розуміння гідності. Чому зневіра інколи перемагає віру, а бездуховність - основні поняття моралі? Як нам зцілитися від цієї недовіри та сірої байдужості?

Довірлива бесіда виникла з початку розмови. Таке собі спілкування близьких людей, споріднених душ.

Владика Федір прийшов із щедрим подарунком: новими книгами та журналами. А ще відверто ділився своїми думками, щиро відповідав на запитання присутніх.

«На мене великий вплив справили праці Івана Огієнка, митрополита Іларіона. Вони легко читались – як горішки лускати – за вечір можна прочитати цілу наукову працю. (До речі, подарував Владика бібліотеці книгу Івана Огієнка)

«Я дуже змінив свої погляди і намагаюся міняти й своє життя, спілкуючись із нашим загальним духовним наставником, Преподобним Паїсієм Величковським. Тобто, читаючи його листи, його повчання, його життя. Дуже багато речей я, навіть навчаючись в духовних школах, не розумів. А спілкуючись через книги з нашим полтавським старцем, святим, я знайшов багато відповідей і змінив своє бачення багатьох речей. Він указав шлях, як треба жити і звідки черпати  настанови, щоб вдосконалюватись духовно.»

«Як нам зцілитися від  недовіри? зробити це можна лише «любов'ю, терпеливими, добрими стосунками, які будують довіру, а не нищать її».

«Мені здається, основний виклик сьогодні – почати щиро й правдиво ставитися одне до одного, бути відповідальними. Міняючи самого себе, ми бачимо, як змінюється все навколо»









 

Немає коментарів:

Дописати коментар