неділю, 27 листопада 2022 р.

"... бо ми всі народжені задля щастя" Григорій Сковорода

   


         Літературні квести, які організовує бібліотека-філія №4, заслужено користуються  популярністю серед підлітків. Це унікальний спосіб цікаво провести час, дізнатися щось нове та отримати незабутні емоції від гри.

Гру - пошук «Книга мудрості» присвятили 300-річчю від дня народження Григорія Сковороди.

Його називали “мандрівна академія”, “людина-університет” своєї епохи та учасників гри найбільше здивувало, що майже  300 років тому Григорій Савич проводив навчання дистанційно.  «Як це відбувалося насправді?» - перше завдання і гра почалася.

Гравці команд швидко адаптувалися в новій обстановці. За максимально стислий час школярі розвязали безліч цікавих головоломок. Щоб вибратися зі встановлених пасток використовували хто знання, хто логічне мислення, а  хто  хитрість.

Команди впевнено рухалися ігровим маршрутом, кожен з пунктів якого містив у собі загадку, ребус, шараду чи анаграму. Між завданнями школярі отримували цікаву інформацію про Григорія Савича: надзвичайно багатогранну особистість із непростим характером та великим серцем. Саме так називає українського любомудра Леонід Ушкалов у абетці-енциклопедії «Григорій Сковорода від А до Я».

А ви знали, що Григорія Сковороду назвали українським суперменом? Якщо ні, то щойно вам до рук потрапить ця абетка, така думка неодмінно виникне. Її можна легко обґрунтувати. «Сковорода був педагогом, філософом, співаком придворної капели, мандрівником, поетом, богословом. Також він знав декілька мов і грав на чотирьох музичних інструментах. Чим не супермен-інтелігент? Видатний український філософ-містик, богослов, поет та  педагог був чи не найцікавішою постаттю історії українського духу».

 Офіційних даних щодо цієї постаті, яка стала мегапопулярною вже за життя, збереглося не багато. Натомість є чимало легенд, з якими ведуча знайомила школярів на зупинках ігрових маршрутів.

 «Книга мудрості», яку врешті-решт відшукали гравці, - це «Байки» Григорія Сковороди.

Квест, цікавий в міру складними, незвичайними і кумедними випробуваннями, закінчився інсценуванням байок. До речі, не втрималися навіть «інспектори»: захотілося їм випробувати себе в ролі Орла і Черепахи.











 

Немає коментарів:

Дописати коментар