пʼятницю, 25 листопада 2022 р.

#ЯНеБоюсьСказати


В рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» бібліотека-філія № 4 організувала онлайн-годину спілкування восьмикласників із старшим інспектором відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в Полтавській області Сергієм Ляхом.

Про домашнє насильство у суспільстві зазвичай не говорять. Постраждалі бояться розголосу й сильнішої агресії з боку кривдника. А той, хто мимоволі став свідком злочину, зазвичай вважає, що це його не стосується.

«Законодавчо визначено чотири форми домашнього насильства. Психологічне, яке включає образливі коментарі, прізвиська, лайки, погрози, приниження, переслідування й залякування, нанесення побоїв. Домашнє насильство визнано кримінальним злочином з відповідними покараннями: від штрафів до позбавлення волі й такі прецеденти в Україні непоодинокі». Про все це розповідав підліткам інспектор, наводив приклади із досвіду спілкування із жертвами насильства, визиваючи дітей на відверту розмову.


Не таємниця – з підлітками важко говорити начистоту. Сергій Миколайович щирою розмовою  спонукав школярів до відвертості. Рольові ігри допомогли обіграти реальні життєві ситуації та підказати підліткам відповіді на їх же запитання.

Були, наприклад, питання, які стосувалися непорозумінь з однокласниками чи конфліктів з батьками, вчителями, сварок із грубості чи невихованості, які провокували бійки. Найчастіше звучали запитання - як відреагувати на ту чи іншу ситуацію, коли ти є свідком насильства чи складних життєвих обставин. І що робити, щоб ставши свідком, не стати жертвою?          


Особам, які зазнають домашнього насильства,  інспектор радить неодмінно телефонувати за номером «102». При цьому у зверненні має неодмінно прозвучати слово «насильство», а не «конфлікт» чи «сварка». Тоді за викликом має виїхати спеціалізована мобільна бригада «Поліна», члени якої проходили навчання з психології домашнього насильства».

Не залишили осторонь і тему сексуального насильства. Настя Мельниченко, 


громадська діячка та журналістка, написала найвідвертішу книжку для підлітків – «#ЯНеБоюсьСказати». Авторка розповідає про те, як не допустити сексуальне насильство, а також як поводитися і до кого звертатися, коли насильство вже сталося. Ця книжка є темою для роздумів і обговорень.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар