четвер, 28 грудня 2023 р.

Бути щедрими на любов і увагу.

       


     У бібліотеці-філії №4 відбулося традиційне спілкування у форматі філософського кафе, учасниками якого були п’ятикласники школи 26. Натхненниця обговорень  Людмила Мандрегеля запропонувала для розмови тему: «Подарунки, щедрість, благодійність».

Мета такого спілкування - долучити дітей до розмови, розвинути їх критичне мислення, навчити в звичайних речах бачити нові образи чи дії.

Дітям сподобався формат спілкування, який запропонувала Людмила Миколаївна. Обговорення запропонованих питань у парах. Можливо, тому розмова вдалася відвертою, змістовною. Не кожен готовий ділитися відповіддю одразу з усім класом. А раптом щось неправильно?

Робота в парах дозволила обговорювати питання з партнером сам на сам, почуватися впевненіше. А вже потім висловлювали свою точку зору всім. У такий спосіб кожен мав можливість бути почутим.

Спілкування було атмосферним, щирим і відвертим. Такий формат обговорення вчить дітей працювати злагоджено.  До того ж, весело й цікаво.

Та найбільш значущим було обговорення.

Як це - бути щедрими на любов і увагу? Як не помилитися у виборі подарунка? Чи можна вважати подарунком приділену увагу? Теплі обійми? Прояв любові? Чи це буденність? Чи щедрість? Багато думок і обговорень "на майбутнє" викликала довірлива розмова школярів.

Чи не замалі п'ятикласники для таких серйозних розмов? Ні. Вони - щирі й відверті, чесні у відповідях, помірковані у запитаннях. Школярі вчилися  критично мислити, аналізувати, вести діалог та робити висновки, врешті-решт.

«Подарунки можна робити не лише на свята, а й просто так»

«Коли ти проявляєш щедрість, то вона також повертається до тебе»

«Коли ти проявляєш щедрість, то вчишся більше цінувати те хороше, що люди роблять тобі»

Такі розмови потрібні школярам. Інколи тільки між собою вони готові поділитися «наболілим». «А що робити, коли ти підготував подарунок, а він тобі настільки подобається, що хочеться собі залишити?» «А якщо не знаєш, який подарунок вибрати?»

Однієї години було замало, але все-таки всі учасники отримали чудовий досвід – вчилися  бути щедрими на любов і увагу.









Немає коментарів:

Дописати коментар