середу, 27 грудня 2023 р.

Зустріч із Світланою Тараторіною

  

           У бібліотеці-філії №4 відбулася зустріч із письменницею та журналісткою Світланою Тараторіною.

Літературознавці її називають "однією із найяскравіших представниць нової генерації українських фантастів." Романи та оповідання Світлани Тараторіної  відзначені багатьма українськими та закордонними преміями.  Її роман «Дім солі», який вийшов друком в травні 2023року, став бестселером.

Книга присвячена Криму, місцю, де письменниця провела своє дитинство. «Я почала писати її у 2019 році, бо досить довго не могла підійти до теми Криму після 2014 року, - ділилася думками гостя з Києва під час зустрічі з читачами. Але водночас мені дуже хотілося дослідити цей край і розказати на 500 сторінках його тисячолітню історію. Для цього знадобився час, щоб підготуватися психологічно та зробити власне дослідження.»

Роман «Дім солі» - про постапокаліптичний Крим.

Атмосфера, палюче сонце і пісок, а ще – топоніми з мапи півострову, яка існувала до депортації кримських татар у 1944 році. Книга розповідає про історію Криму, хоч у творі ця назва не з’являється. Його можна віднайти у топонімі півострова Кіммерик, який після катастрофи перетворився на засолений Дешт.

Дійсно, в «Домі солі» дуже багато Криму. Навіть страшні події 1944 року в тексті також присутні. У книзі є багато імен, яких можна асоціювати з історичними особами. Запорожець Мамай, Джафер Сейдамет, Петро Болбочан...

«Якщо почитати праці античних істориків про Крим, то там сюжетів набагато більше, ніж може вигадати фентезі-література. Тому що цей край завжди був місцем легенд», – розповідала Світлана Тараторіна, демонструючи читачам карти, фотодокументи.

          Затишна атмосфера зустрічі наповнювалася легендами, міфами, викликала співпереживання та бажання перегорнути сторінки роману, щоб зануритися у його фентезійний світ.

          Звичайно ж, говорили і про роман письменниці - «Лазарус», який уже активно читається та обговорюється не тільки любителям фантастики, а й всіма, хто любить атмосферні історії, детективні сюжети і не байдужий до київських легенд.

На завершення зустрічі учасники презентації мали змогу поспілкуватися з письменницею особисто та придбати роман «Дім солі» з автографом  авторки.










Немає коментарів:

Дописати коментар