вівторок, 5 грудня 2023 р.

Симон Петлюра і Полтава.

У рамках міні-проєкту #Кола_знань у бібліотеці-філії №4 зібралися читачі, щоб продовжити розмову про Симона Петлюру як видатну постать в історії України.

Що є міфом, а що правдою?

Більшість міфів щодо Симона Петлюри були штучно створені радянською пропагандою, аби дискредитувати його в суспільних уявленнях. Антисеміт, погромник, грабіжник - це ті кліше та штампи, які були штучно нав’язані. Та деякі з міфів продовжують жити  саме через незнання людей чи відсутність інформації.

Основний  факт про Симона Петлюру полягає в тому, що він керував Українською державою в найважчий період її існування. Також він - засновник війська, яке захищало Україну від більшовиків понад століття тому. І коли визвольні змагання 1917-1921 років закінчилися, Петлюра намагався зберегти державницьку традицію.

 Щоб зрозуміти постать Симона Петлюри вирішили більше дізнатися про його дитинство, юність та той час, коли він жив у Полтаві. Запросили на зустріч із читачами завідувачку відділу в Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського Наталію Кузьменко.

Залюблена в історію рідного краю Наталія Вікторівна запропонувала спільноті «вирушити» у мандри вулицями Полтави. Цікавими фактами гостя спонукала  пильніше придивитися до тогочасного міста, прислухатися і зрозуміти його, здавалося на перший погляд, провінційне життя більше як сто років тому. Навіть незначні деталі, маловідомі факти, але які мають архівне підтвердження, стали  цінними для реконструкції минулого та розуміння діяльності видатних постатей на тлі своєї епохи. Цікаво й змістовно, без міфів і прикрас про Симона Петлюру, його родину, навчання в бурсі, духовній семінарії, про його революційні погляди…

Наталія Вікторівна, ніби між іншим, згадала Степана Скрипника, Миколу Лисенка, Миколу Міхновського, Павла Скоропадського. Зацікавила? Чи це було домашнє завдання? Перегляд літератури «Відомі постаті визвольних змагань» допоможе вам підготуватися до обговорень у спільноті #Кола_знань.






Немає коментарів:

Дописати коментар