вівторок, 26 грудня 2023 р.

Гра чи "надто серйозний вибір"?

 

Бібліотека-філія №4 один раз у два місяці перетворюється у книгареньку «Я бачу, вам подобаються книжки».

Цього разу читачі зібралися для обговорення книги Володимира Винниченка «Записки Кирпатого Мефістофеля».

Київ початку ХХ століття. В романі підняті теми шлюбу та вільних стосунків, зради, виховання дітей та абортів, чесності, відповідальності за власні вчинки, взаєморозуміння. І взагалі, чи може бути те розуміння, якщо немає поваги? Одвічне «що скажуть люди». Стереотипність сприйняття стосунків і бажання з цим боротися очима героїв і тих, хто завітав на обговорення книги.

Цей твір літературознавці називають романом морального експерименту, у якому чи не вперше в українській літературі відверто аналізуються стосунки між чоловіком і жінкою. Герой, який хоче позбутися власної дитини, бо не бажає бути батьком. Жінка, яка відмовляється робити аборт. Небажана дитина.

 Тема обговорення - «роби, що хочеш, коли тебе не мучать докори сумління» та  межі особистої свободи у стосунках.

Модератор Тетяна Троценко блискуче впоралася із завданням. Скільки думок: впертих, абсолютно полярних, не передбачуваних, емоційних і поміркованих. Інколи емоції стихали, переходили в іронію, лунав сміх.

Головний герой роману «Записки Кирпатого Мефістофеля» Яків Михайлюк наче не живе, а грає в життя. Все в нього відбувається легко й просто. Навіть до свого кохання він ставиться як до гри: чому б  не оженитися з дівчиною, яку він називає Білою Шапочкою, адже вона така гарна і мила? Але на перешкоді стає один факт. Виявляється, що у Кирпатого Мефістофеля є син, що народився проти його бажання. Гра закінчується, коли Михайлюку треба обирати між коханою й дитиною. І вибір цей аж надто серйозний…

 Важко повірити що роман написано в минулому столітті, бо це так відкликається в сьогоденні. Всі герої глибокі та яскраві. Дуже ретельно прописані неоднозначні персонажі, немає жодної простої чи мілкої фігури. Всі розкриваються з часом несподівано глибоко. Тому обговорення вдалося змістовним, цікавим і актуальним.

Читаємо далі «Кривавий меридіан» Кормака Маккарті.







Немає коментарів:

Дописати коментар