середу, 27 грудня 2023 р.

Варто бути собою та боротися за свої мрії.

   

         Проєкт «Польська полиця в Україні» подарував юним читачам бібліотеки-філії №4 неочікуваний різдвяний сюрприз.

Книга польської письменниці Юстини Беднарек «Неймовірні пригоди десятьох шкарпеток» з ілюстраціями неперевершеного Даніеля де Латура стала не просто справжнім відкриттям. Динамічна розповідь польської письменниці надихнула дітей на  філософські роздуми.

Книжка містить десять оповідань, героями яких є різнокольорові шкарпетки. У кожної з них були різні пригоди. Виявилося, що навіть без пари вони можуть бути корисними. Кожна з історій має свою неповторність.

Книжка гарно ілюстрована, написана з гумором, при чому таким тонким дитячо - дорослим. І школярі сміялися, і впевнена, дорослим буде з чого усміхнутися. Якісний жвавий переклад. Є ті симпатичні слова й вирази, які діти легко запам'ятовуть. Такі вирази, зазвичай, продовжують існувати в родині як меми.

Взагалі, це книжка - іронія. Тут вам  історії про шкарпетку-кінозірку, і про шкарпетку-політика. Про кусючу шкарпетку, що зробила добру справу та, навіть, про шкарпетку-королівського радника.

Світ героїв-шкарпеток у Юстини Беднарек - мінливий і багатогранний.

(Чорна дірка під пральною машиною приводить кожну з них в абсолютно інакший вимір.) Для якоїсь шкарпетки - це барвистий сад, для якоїсь - сірий провулок. Тож книжка хоч і дитяча, але з філософським наповненням.   

Юстина Беднарек впевнена, що діти між рядками прочитають справжній зміст історій. «Насамперед моя книга про здійснення мрій, про відповідальність за свою долю і своє щастя. Про мужність бути самим собою.»

Героїні історій - шкарпетки,  з різних причин  були не задоволені з того місця, де вони мешкали. Та вони знайшли сміливість і рішучість змінити це. «Варто бути собою та боротися за свої мрії», - радить Юстина  Беднарек юним читачам. Дорослим бажає не забувати, що вони також були колись дітьми.




Немає коментарів:

Дописати коментар