вівторок, 16 січня 2024 р.

Щоб почути справжній голос історії.


13 січня у бібліотеці-філії №4 відбулася етнографічна зустріч із Яніною Алєєвою, яка завітала до Полтави із презентацією книги «Лохвиччина: фольклорно-етнографічні студії та матеріали».

«Три роки тривала робота над створенням науково-дослідницького видання, - ділилася гостя з Києва. - У результаті було отримано детальний етнографічний портрет краю, записаний з вуст його мешканців».

Експедиція краєм відбулася в 2020 році з ініціативи громадської організації «Моя провінція» за участю співробітників Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського.

Упродовж семи днів команда науковців, істориків, краєзнавців відвідали 22 села й місто Лохвицю, познайомилися з жителями лохвицького краю, які відверто ділилися спогадами власними та своїх дідів-прадідів»

Яніна Алєєва  поділилася спогадами: «Збір польового матеріалу був заняттям досить відповідальним, але водночас веселим. Скільки пісень ми почули: ліричних, жартівливих, соромітницьких, скільки застіллів відбули, скільки різних домашніх наливок та різновидів їх скоштували. А скільки неймовірних життєвих історій почули! Траплялися нам сільські детективи та майже містичні загадки.»

Матеріалу було зібрано й зафіксовано багато.

Результат - 556 сторінок народного життя Лохвиччини. Реальні людські долі. Світосприйняття простих людей, за плечима яких вже історія.

 Яніна Алєєва, ідейна натхненниця дослідницького етнографічного проєкту, розповіла історію, яка спонукала до вивчення лохвицького краю.

Її родина походить із Лохвиці, а діди та прадіди зазнали усіх бід, яких  відміряло українцям минуле століття. «І в якийсь момент мені захотілося знайти: хто я? Україна всю свою історію змушена вести боротьбу за свою ідентичність. На жаль, ми часто  самі не можемо пояснити, в чому наша ідентичність, хоча і відчуваємо своє глибоке, унікальне, старовинне коріння. Саме в пошуках ідентичності окремого краю, фіксації його унікального історичного та культурного спадку минулого та сучасності ми дослідили Лохвиччину, один з найменш досліджених з точки зору етнографії регіонів Полтавщини».

Презентація книги відбулася за підтримки ВГО «Союз Українок», а керівниця проєкту «ПРОосвіторія» Яніна Барибіна подарувала унікальне видання «Лохвиччина: фольклорно-етнографічні студії та матеріали»  бібліотеці.







 

Немає коментарів:

Дописати коментар