четвер, 18 січня 2024 р.

Симон Петлюра. Історична правда

             

Уже тривалий час точиться дискусія про те, чи був він національним героєм.

«Основний факт про Симона Петлюру полягає в тому, що він керував Українською державою в найважчий період її існування», - додала «плюс » у розмову Марія Іванівна.

-        «Але ж і  міфи про нього існували. Чи то неправда була?»

-        «Антисеміт, погромник, грабіжник - це ті кліше та штампи, які були штучно нав’язані радянською пропагандою?»

-        «Чи диму без вогню не буває?

Цікаві історичні факти та власні думки висловлювали учасники #Кола_знань, які зібралися у бібліотеці, щоб продовжити знайомитися з  життям і діяльністю українського державного та політичного діяча Симона Петлюри.

На зустріч запросили наукову співробітницю Полтавського краєзнавчого музею Наталію Вікторівну Кузьменко, щоб зрозуміти, де справжній Симон Петлюру, а де вигадки радянської пропаганди.

Наталія Вікторівна ділилася історичними фактами, спогадами друзів Петлюри, його однодумців. Згадали  Володимира Винниченка, Михайла Грушевського, Івана Франка, Миколу Міхновського, митрополита Мстислава, Софію Русову, з якими Петлюра був знайомий, спілкувався, листувався.

Симона Петлюру боялись вороги. Боялись і слів, і дій. Його слова викликали захоплення у друзів та лють у ворогів. Його називають засновником Українських збройних сил. Він відомий  як публіцист, літературний і театральний критик; залишив після себе близько 150 статей, есеїв та листів.  

«Не завжди вина в історичних помилках цілковито падає на окремих осіб, хоч якою б сильною, значною була їх участь в тих чи інших історичних подіях.» Симон Петлюра






Немає коментарів:

Дописати коментар