субота, 4 лютого 2023 р.

«Етнограф я усе життя». Творча зустріч із Едуардом Крутько

      

    4 лютого полтавці зібралися у бібліотеці-філії №4, щоб поспілкуватися із Едуардом Крутько, засновником етнографічної збірки «Древо»

Його зацікавленість етнографією стала справою його життя.

Нині Едуард Крутько працює сімейним лікарем у Лубнах. Як етнограф, і як медик, каже, знаходить точки перетину.

«У медицині я з 15 років. Тут був день, коли я подав документи, поступив, вчився і вивчився. А в етнографії -  з дитинства».

Упродовж  зустрічі говорили про особливості жіночого та чоловічого строю у різних куточках Полтавщини.


Чудовий оповідник, етнограф-дослідник, залюблений в Україну та історію, Едуард розповідав про світлини, представлені на виставці «На старих фотографіях – всі молоді». Своїми щирими розмовами та спогадами гість заохочував присутніх до спілкування. Кожне запитання із залу спонукало етнографа до відвертості.

«Добре пам’ятаю прабабусю, яка й прищепила мені любов до української автентики, старовинних пісень».

«Дорожу кожним експонатом(їх уже більше тисячі), але найулюбленіші – старовинний одяг і рушники, бо в них найбільше вкладено душі, натхнення, творчості. Неможливо описати почуття, які охоплюють, коли дивишся на вишиванку, що її колись носила прапрабабуся. В кожен вишитий хрестик вона вклала часточку своєї душі.»

 «Такі (приватні)музеї, наче машина часу, що долає далечінь століть. Можна довідатися багато цікавого про минуле свого роду й народу, побачити як твої предки сприймали цей світ, як прикрашали та як захищали себе вишиваними символами».

Ділився Едуард Крутько родинними спогадами

«На жаль, у моїй родинній історії багато трагічних сторінок. Мого прадіда Гаврила Крутька розстріляли 1937 року. Йому було лише 40. На час арешту він був батьком п’яти дітей, а його вагітна дружина ось-ось мала народити шосте.

До Полтави Едуард Крутько привіз частину фотовиставки, в якій зібрані світлини, що демонструють одяг і побут українців сто років тому. В такий спосіб етнограф хоче нагадати, що до радянської влади українці були досить заможними, мали гарний одяг і прикраси, були самобутніми зі своєю культурою та традиціями. І саме цю самобутність хотіла знищити росія, як тепер намагається знищити нашу країну.








Немає коментарів:

Дописати коментар