середу, 15 лютого 2023 р.

Добрі символи-захисники.

У бібліотеці відбулися пізнавальні посиденьки «Наші обереги».

Разом всі «вирушили» у цікаву подорож, де згадали  народні  традиції, які стали оберегами українців і були найбільш пошанованими в житті наших предків: молитва, мамина пісня, бабусин рушник, сорочка-вишиванка, писанки.

Не таємниця, що традиції оберігати свій дім від духів та всілякої нечисті збереглися в Україні й донині.

Оберегу приписують надприродну здатність відвертати від його власника хвороби, біду, приносити щастя і гаразди. Це чарівні предмети, що ніби призначені захищати свого власника.

Запросивши дітей і дорослих переглянути виставку фотографій етнографічної збірки «Древо», присутнім пояснили, що вишиті сорочки і рушники – це теж народні обереги. Деякі елементи українського одягу прикрашали вишивкою, мережкою, щоб «вберегти  душу людини від нечистої сили».

Дівчата носили кольорове намисто, віночки та хустки не тільки для краси, а й для захисту від злих духів, зурочень, приманювання удачі й щасливої долі. «У козаків, - долучився до розмови Олександр, - часто були з собою прикрашені орнаментом полотняні мішечки з рідною землею чи пучками засушених лікарських трав, вишиті матір’ю, сестрою чи коханою дружиною». Розповідали про намиста, корали, дукачі як обереги.  Зацікавилися присутні книгами Дари Корній «Чарівні істоти українського міфу», коли почули легенди про домашніх духів, духів природи та духів-шкідників. Саме від таких злих сил намагалися вберегтися наші предки.

 Діти згадали родинні історії про обереги, які дізналися від своїх рідних.

Щоб створити  оберіг своїми руками, не обов’язково вивчати величезну кількість теоретичних матеріалів. Достатньо проявити творчість, фантазію та покроково рухатися за порадами майстрині. І пам’ятати, що найкраще захистить  оберіг, виготовлений з щирим бажанням та з доброї волі, адже в ньому закладена позитивна енергетика творця.

Чому діти відразу ж відібрали жовті й блакитні гумки, з яких виготовили браслети-обереги, ви зрозуміли. Нашіптуючи побажання дитячі руки плели їх, щоб передати нашим Захисникам. Собі та рідним – різнокольорові.





Немає коментарів:

Дописати коментар