вівторок, 21 лютого 2023 р.

Якщо ти небайдужий..

   21 лютого у бібліотеці-філії №4 зібралися п’ятикласники на годину пам’яті «Янголи Майдану», щоб вшанувати  Героїв Небесної Сотні.

Від часу трагічних подій на Майдані минуло вже 9 років. Школярі не застали цих подій.  Дехто з них має ще дуже «дитяче» бачення і розуміння історичних процесів.

Розмова почалася із невеликого екскурсу-дослідження у січнево-лютневі дні 1914 року. Пояснили  хлопцям і дівчатам, чому так багато людей зібрались на Майдані Незалежності в той час. Чому українці виступили за свої права жити у вільній демократичній європейській державі і протестували проти свавілля і беззаконня.

«Першими на протест вийшли саме молоді люди. Коли їх жорстоко побили - повстала вся країна. У ті трагічні дні історії, у центрі Києва, загинули десятки українців, які протестували проти режиму тодішнього президента. Їх називають Героями Небесної Сотні. Наймолодшому з них, Назарові Войтовичу, тоді виповнилося всього 17 років. Найстаршому, Іванові Наконечному, - 82 роки».

«Кого  ми можемо називати героями?» Для обговорення запропонували юним читачам одне-єдине запитання.

Відповіді були різні, але дуже схожі за змістом. Це говорили діти, яким у 2014 році було всього 3-4 роки. Чи згадали вони бодай найменший епізод? Ні. Але дехто знає про ті чорні дні від батьків, старших братів, вчителів.

Про драматичні події, які пережила наша країна, відстоюючи прагнення людей жити в оновленому суспільстві, говорити з дітьми потрібно.

Вважають, що книга Христини Лукащук «Казка про Майдан»  для маленьких. Та створені авторкою дуже символічні, сповнені глибинних сенсів, малюнки, допомогли нашій розмові із пятикласниками.

А головне, памятайте: «Людина не вмирає. Вона живе стільки, скільки її пам’ятають…» Це як у мультфільмі «Коко?», - здивувала своїм поясненням Аня. - Будемо памятати наших Героїв» Просто, не будьмо байдужими…



Немає коментарів:

Дописати коментар