середу, 8 лютого 2023 р.

«Етнограф – це той, хто повертає нам пам’ять»

   


 7 лютого у бібліотеці-філії №4 відбулася етнографічна година  "Тримаєм до минулого святі ключі...".

Зустріч розпочалася з огляду фотографій етнографічної збірки «Древо», організатором якої є Едуард Крутько.

 На виставці зібрані старі знімки, здебільшого початку ХХ століття, що демонструють одяг і побут українців сто років тому. Вони особливі, унікальні, бо зберігають  спогади, родинні історії, пам’ять про неповторні життєві моменти наших предків.  Чудова колекція світлина: молоді й літні чоловіки, дівчата, матері з малюками на руках. Уявіть тільки, на початку ХХ століття у невеликому селі на хорольщині працював драматичний гурток!

Слухаючи таємниці, які розкривають світлини, діти дивувалися: скільки ж цікавого можна дізнатися! Вишуканий одяг, вінки-обереги, стрічки проти зурочень, одяг для немовлят, корсетки, спідниці… Деякі фотографії розповідають і про трагічні 30-ті роки, і про події українських революцій.

Неймовірна атмосфера панувала під час обговорень. Школярам запропонували дати відповідь на два запитання. Що найбільше запамяталося з екскурсії? Та чи готові відкласти всі свої справи у вихідний день і стати хоч на годину етнографом. Розпитати у дідусів-бабусь про їхніх батьків, погортати родинні альбоми, записати родинні історії чи спогади. «Це як журналістом бути,» - прокоментувала Ліза.

«А етнограф – це той, хто повертає пам’ять», - здивував усіх Володя. І спробуйте з ним не погодитися.

Старі родинні фото – це ніби привіт чи підказка нам від наших предків, це біографія родини, це зв’язок  поколінь.






Немає коментарів:

Дописати коментар