четвер, 8 грудня 2022 р.

… Називав себе «Родимець полтавський».

 


8 грудня у бібліотеці-філії №4 відбулася зустріч читачів  із Владикою Федором, архієпископом Полтавської та  Кременчуцької православної церкви України.

Цьогоріч відзначаємо 300-ліття від дня народження преподобного Паїсія Величковського. «З його іменем пов’язують відродження чернецтва в Молдові, Румунії, Болгарії, Сербії. Преподобного Паїсія вважають прикладом істинно аскетичного життя, - розповідав Владика Федір про мудрого старця.

Він мудро керував чернечим братством і зумів виховати цілу плеяду подвижників, гідних наступників своєї справи, збирав та переписував старовинні рукописи книг про мистецтво духовного життя.»

Нещодавно у Полтаві був презентований документальний фільм «Паїсій Величковський. Добротолюбіє. Наближення до суті», автором ідеї створення якого став Владика Федір.

За його словами, створення фільму є віддача належної шани видатному земляку - визначному вчителю духовного життя, філософу-богослову, письменнику та перекладачу. Стрічка одержала свою назву за назвою однієї із найбільш фундаментальних богословських праць ченця — «Добротолюбіє. Наближення до суті».

Над створенням фільму працювала творча група Полтавського осередку Національної спілки кінематографістів України. Автори сценарію - Наталія Іванченко та Анатолій Мішин.

Владика Федір розповідав присутнім на зустрічі про родину Паїсія Величковського, його дитячі та юнацькі роки та про роботу над фільмом.

«Преподобний Паїсій Величковський – знакова фігура для українського і світового православ’я. Його численні переклади духовних книг протягом тривалого часу були єдиними в аскетичній літературі. Попри те, що значну частину життя він прожив за кордоном, Паїсій ніколи не забував свого українського коріння, називаючи себе «Родимець полтавський».

Для нас є надзвичайно важливо популяризувати імя преподобного Паїсія та відродити його шанування серед українців. Паїсій Величковський незаслужено призабутий, хоча насправді він є та постать, що об’єднує народи та культури.

Документальний фільм ««Паїсій Величковський. Добротолюбіє. Наближення до суті» можна подивитися в ЮТУБі, а книги про відомого нашого земляка тепер є у нашій бібліотеці.







 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар