суботу, 17 грудня 2022 р.

Ярослав Грицак - гість книгозбірні.

                              «Читання нарощує крила, хочеться літати» Ярослав Грицак


У бібліотеці-філії №4 відбулася зустріч із українським науковцем, істориком і публіцистом, професором Українського Католицького Університету Ярославом Грицаком.

Незважаючи на численні звання, сам пан Ярослав  називає себе простіше - публічний інтелектуал.

Про нього говорять: «Коли Грицак береться до справи, справа приречена на успіх. У пересічного громадянина пан Ярослав асоціюється з українським католицьким університетом і не асоціюється з українською греко-католицькою церквою, він пише про Бандеру, але не пропагує бандерівців, він іронічно наголошує на глибокій різниці між Свободою і «Свободою».

«Бренд «Ярослав Грицак» — знак якості»

«Професор добре розуміє структуру світу, вміє відрізняти цікаві ідеї від мертвонароджених і наскрізь бачить людей»

Ярослав Грицак - автор численних публікацій з модерної історії України. Найновіша книжка – «Подолати минуле: глобальна історія України» - вже є у нашій книгозбірні.


Упродовж години – відверта та щира бесіда з гостем про пробудження Заходу, силу української культури, ілюзію "великої російської культури" та агресію Росії в контексті глобальної історії.

Пропоную тези розмови.

"Україна через два-три покоління стане українською. Цей процес уже бачить світ»

«Найкращим уявленням про Україну є і будуть ЗСУ».

«Україна тепер буде завжди асоціюватися зі свободою. Із великим бажанням свободи і вільним життям».

«Російська культура - це красива вітрина. Усі бачать лише одну сторону Достоєвського, але не бачать іншу».

 «Україна буде все більше ставати одномовною та однокультурною. Це не буде швидко, але цей процес вже запустився. Це питання двох-трьох поколінь. Російська мова може залишитися мовою приватного спілкування».

«Українська мова повинна здомінувати там, де вона ніколи раніше не домінувала- це IT та музика».

Найулюбленіше  свято  Ярослава Грицака – Різдво. Тому не дивно, що написана у співавторстві з Надійкою Гербіш  «Велика різдвяна книжка»,  - цікава й красива, і тим надихає.

Відверта розмова про читання, про улюблені книги та авторів, про Григорія Сковороду, Івана Франка, літературу та культуру взагалі слухайте на відео.

Відеозапис відкритої зустрічі з Ярославом Грицаком, яку організував дискусійний клуб «Сентенція» в Полтаві, «Війна як катастрофа, війна як нагода» дивіться за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=x6u1F-E-IxE





Немає коментарів:

Дописати коментар