понеділок, 22 лютого 2021 р.

Про книго-читацьке буття з Тарасом Лютим #Інтелектуальні зустрічі

                                                               

20 лютого 2021 року до бібліотеки-філіалу №4 завітав Тарас Лютий, український письменник і «один з найпомітніших українських філософів молодшої генерації».                                                    Він написав понад 40 наукових праць, разом з тим регулярно читає лекції, причому не тільки студентам, а й широкому колу зацікавлених читачів. Його приїзд був очікуваний і  довгожданий.                          Полтава гостя зачарувала, а він - нас, полтавців. Говорили про читання, про оптимізм, про любов і ненависть, про сучасні виклики українців, про освіту та «образование»,  про культуру…            Спілкуватися з Тарасом Лютим – одне задоволення: розумієш, що ти  все ніби-то й  знаєш, але ТАК сказати може тільки філософ. Обговорювали життєві «польоти»: щиро та відверто, серйозно і з легким гумором.                                                              Із розмови з Тарасом Лютим:         

                                                                            
«Філософія – це любов до мудрості, а не мудрість, яка запакована, даруйте на слові, в пачки і тиражується. Це не є торгівля думками вроздріб і гуртом»

«Любов – це коли ти можеш впустити іншу людину в себе, зрозуміти її, прийняти її, а вона – тебе. Хоча ненависть – це також поняття любові»

«Студенти не повинні отримувати знання так, ніби купують продукти в магазині»

«Вже в маленькому віці формується характер та людська індивідуальність. Тому не потрібно обтяжувати дитину читанням, але їй треба читати для того, аби пізніше вона робила це сама»

«Зараз помилка на рівні школи має багато спільного із поняттям гріха в Середньовіччі. Зробити помилку – означає згрішити. Але ж людина не може не робити помилок! Помилки уникнути не можливо, і це нормально. Помилка дає простір для аналізу, до якого потрібно призвичаювати дітей.»

«Творити себе – це обовязок кожного» - теза лекції «Народження Я», з якою приїздив Тарас Лютий до Полтави. Почнемо з себе та навчимо наших дітей, і щасливе майбутнє не за горами.

Немає коментарів:

Дописати коментар