вівторок, 16 квітня 2024 р.

Чудова тема для роздумів - сюжет містичного детективного трилера.


У бібліотеці-філії №4 зібралася читацька спільнота книгареньки «Я бачу, вас цікавлять книжки» для обговорення трилеру Стюарта Тертона «Сім смертей Евелін Гардкасл»

Книга дуже динамічна, відбувається багато подій. Один день показаний з погляду різних персонажів, а читачеві та головному герою пропонується ці точки зору поєднати та здогадатися, хто ж убивця.

Коло підозрюваних обмежене, тому книга схожа на детектив у закритій кімнаті, точніше в одному маєтку. Взагалі, роман "Сім смертей Евелін Гардкасл" - містичний детектив з елементами трилера. За традицією класичного англійського детективу, місце дії й число дійових осіб чітко прописані.

Сам сюжет роману, на перший погляд, дуже заплутаний. Обговорення перетворилося на розгадування головоломки, яка з кожним розділом ставала ще заплутанішою. Кожному окремо читати цікаво, але  розгадати інтригу вдалося не всім. Та найголовніше запитання – чому так поступив убивця? Тема каяття й спокути. Мовляв, будь-хто може змінится, нам слід навчитися прощати. Чи можна навчитися пробачати всім?

«Героїв спочатку дуже багато,  важко орієнтуватися і доводилося часто, - говорить Людмила, - повертатися на початок книги до перерахування персонажів та їх характеристик». Але потім, коли клубок поступово розплутується, роман стає ще цікавішим.

У творі використовується прийом із тимчасовою петлею. Щодня головний герой прокидається в тілі іншої людини і від його обличчя веде своє розслідування, намагаючись зрозуміти, що відбувається і як йому звідси вибратися.

«Це дуже цікаво, оскільки ми бачимо те, що відбувається з боку різних персонажів і разом з тим, з кожним героєм в той самий момент часу».

Декого, за словами учасників обговорення, розв'язка  трохи розчарувала. Та все ж, всім цікаво було читати й поступово розгадувати таємницю з головним героєм. Обговорення так само вдалося жвавим, інтригуючим, змістовним і непередбачуваним.  

Обговорення роману Тертона змусило всіх добряче  похвилюватися. Головне,  не варто забувати - ніхто не є таким, як здається.

Наступна книга для обговорення – роман Сергія Жадана «Ворошиловград». Цікаво? Зустрічаємося через місяць.







Немає коментарів:

Дописати коментар