пʼятницю, 26 квітня 2024 р.

«Дороги складаються з кроків» Онлайн-зустріч з Наталкою Ліщинською.

Завжди приємно читати перевірених часом улюблених авторів. Але ще цікавіше відкривати нові імена. 25 квітня відбулася онлайн-зустріч із сучасною українською письменницею, лауреаткою літературного конкурсу «Коронація слова» Наталією Ліщинською.

Пані Наталія пише у багатьох літературних жанрах від наукової фантастики до дитячого фенетезі. Її роман «Нагострені леза», презентований на зустрічі, який вийшов у минулому році у видавництві «Навчальна книга - Богдан», не перший у літературному доробку Наталії Ліщинської. У 2016 році опубліковано було  фантастичну антиутопію «Нова людина». Другий  роман авторки «Не люди, люди, нелюди», який називають «одним із найцікавіших взірців сучасного українського фентезі» виданий у 2018 році.

Книгу-новинку «Нагострені леза» відносять до категорії «Сучасна фантастика. Кіберпанк», хоча сама письменниця характеризує як наукову фантастику.

Наталії Ліщинській вдалося створити «два світи, реальний і віртуальний, які у майбутньому живуть поряд у складних взаєминах». «У старому реалі начебто усе гаразд. У новому теж – розвиток і щастя мешканців, про який дбає нібито могутній і чудовий штучний інтелект вірти - ШІВ». Однак не все так просто у взаєминах двох світів.

У нашому житті слово «віртуал» дуже просте. Ми вживаємо його кожен день, але насправді, воно ховає безліч інтерпретацій. Письменниці вдалося створити світ «віртуальний», який складний і зовсім не схожий на наш. Але водночас дуже логічний і правдоподібний.  

У читачів різні думки про новий роман Наталії Ліщинської. Хтось називає письменницю «сучасним Станіславом Лемом», дехто відносить її новинку до серйозної наукової фантастики. Львів’янка, відома поетка Люба Долик, яка приєдналася до онлайн-спілкування, поділилася враженням від прочитання. «Роман я читала три рази, бо була рідером книги. Відкриття для мене самої – це книга про Любов, велику й всеосяжну». Саме це найголовніше у творі Наталії Ліщинської – почуття, емоції, стосунки у віртуальному й реальному бутті.

Гостя розповідала про перші кроки у письменницьке життя, про свою любов до малої прози, про сюжети, ідеї та кредо свого життя і літературного, і повсякденного.  

Її дитяче фентезі «Пригоди Хоробрика» про непосидючого рудого дракончика вже полюбилося юним читачам книгозбірні.

Зустріч відбулася на платформі ZOOM БФ «Бібліотечна країна. Жива сучасна бібліотека».






 

Немає коментарів:

Дописати коментар