середа, 3 квітня 2024 р.

Маленька лабораторія думок і почуттів.

 Філософське кафе, що діє у бібліотеці-філії №4,  запросило юних читачів у цікаву інтелектуальну й емоційну подорож «Наш ВсеСвіт».

Перш за все, наше кафе – це простір відкритого демократичного спілкування без  страхів сказати «щось не так», без оціночних суджень з  боку тренерів чи від інших учасників. Кожен може (й варто!) вільно висловлювати свої думки, навіть якщо вони відрізняється від думок інших.

Імпульсом для зустрічі й обговорення став перегляд мультфільму «До Місяця»

Після перегляду  у присутніх з’явилося багато запитань. Для обговорення обрано 13.

Цікаво, що така методика вчить дітей не тільки мислити самостійно, а й фантазувати, підсилювати інтерес до пізнання і віру в те, що вони на щось здатні. Розмова дітей і дорослих «на рівних» вчить враховувати  інтереси оточуючих й одночасно добре володіти навичками аргументації. Школярі розуміють, що аргументи мають бути сильними, потужними. Адже, шукаючи відповіді на запитання, кожен має свою гіпотезу, власне бачення пошуку відповіді.  

Після обговорення мультфільму  діти й дорослі дивувалися: як по-різному можна побачити ситуацію. Хтось бачить красу зірок, їх залежність від Галактики чи Місяця. Поліна намагається вирішити аж занадто серйозне питання: батьки-діти. Гордій більш практичний: його цікавить як дістатися Місяця. Виникає ефект поваги до різних поглядів.

Поступово до кожного з учасників приходить усвідомлення, що «це так цікаво вільно висловлювати свої думки», «слухаючи інших, отримуєш нові знання», «виховуєш у собі повагу й стриманість». Це тому, - пояснює тренер Олена, - що у нашій спільноті відсутні будь - які оціночні судження й зауваження, а значить, тут безпечно і є безмежний простір для думок і почуттів.









Немає коментарів:

Дописати коментар