пʼятницю, 26 квітня 2024 р.

"Не я б’ю, верба б’є, за тиждень – Великдень!

Вербна неділя  - народне слов'янське свято, що злилося з християнським святом в'їзду Ісуса Христа в Єрусалим. Неодмінним атрибутом свята є освячені гілочки верби та жартівливе побиття ними.

Тому вихованці арт-майстерні з Ларисою Гецелевич нагадати всім про свято: власними руками виготовили вербові гілочки з котиками. Кожен з юних читачів поділився інформацією: хто що знає про Вербну неділю.

Свято Вербної неділі означає, що до Великодня вже зовсім близько. За тиждень до Воскресіння Христового віряни всього світу відзначають Вхід Господній у Єрусалима.

Традиції Вербної неділі налічують багато століть. Це свято здавна одне з улюблених в українців. Його ще називали Вербницею.

У цей день на ранковій службі в церкві освячують гілочки верби. Освячувати можна будь-яку кількість та будь-яку вербу (з листочками, котиками, бруньками або й без них), але обов’язково живу, не суху. Степан Килимник у своїй праці "Український рік у народних звичаях в історичному освітленні" описує давній звичай прив’язувати до вербового пучка свічку, яка мала горіти всю службу.

Етнолог Галина Олійник каже,  що у центральній Україні зазвичай освячували самі гілочки верби, а на Галичині та Волині робили композиції. Вербу зв’язували з травами, освяченими  на минулорічного Спаса, 14 серпня.

Освячені гілочки ставали оберегом до наступної Вербної неділі.

Їх клали за образами в домі, на ночви, де сходило тісто на паску. Шматочки гілочок чи котики з освячених галузок люди ховали в одяг як оберіг від лихого.

Досі популярний давній спосіб привітання одне одного зі святом – стукати легенько один одного освяченою вербою, примовляючи: "Не я б’ю, верба б’є, за тиждень – Великдень! Уже недалечко червоне яєчко!"

Науковець Євген Онацький пише: «Слова, що говорять на Вербну неділю, як і сама традиція має тисячолітню історію. Корінням вона сягає ще в дохристиянські часи і таке "побиття" вербою мало передати тому, кого б’ють "творчої розбудженої енергії та здоров’я".

Дітям сподобалися традиційні привітання з вербною неділею. Одне з них-

Будь великий, як верба,

А здоровий, як вода,

А багатий, як земля!









Немає коментарів:

Дописати коментар