понеділок, 19 лютого 2024 р.

Новини із книжкової книгареньки.


У бібліотеці-філії №4 відбулося обговорення роману "Кривавий меридіан" Кормака Маккарті.

Це історія про банду Глентона, реально історичну, яка була найнята керівництвом одного із штатів для того, щоб знищити індіанців. Як наслідок, кривава різня всіх проти всіх. Сама ідея роману, яка заявлена в епіграфі, вже жорстока й провокативна. «Цей світ лежить у злі і добра, як такого, немає»

 Це боротьба більшого зла з меншим. Це жорстокий роман про світ Америки середини 19 століття. Без вестернських і ковбайських кліше.

У прикордонній пустельній місцевості між Америкою і Мексикою відбувається протистояння двох, навіть трьох народів. Знімають скальпи і стріляють із гвинтівок, убивають дітей і дорослих, грабують і ґвалтують, показують фокуси і рятують від загибелі, збирають кістки і танцюють. Літературні критики говорять: «Кормак Маккарті на широкому історичному матеріалі створив гностичний і поетичний вестерн, у якому жорстокість і милосердя сплелися, наче отруйні змії, в одвічному танці життя і смерті».

Чи читати книгу? Так. Це роман- переосмислення: запитань багато, а відповіді можна отримати, тільки обговорюючи, слухаючи думки інших.

«До стилю Маккарті потрібно трохи звикнути, він потребує справжніх зусиль і концентрації уваги. Якщо ви втратите фокус, ви пропустите занадто багато».

 «Кривавий меридіан» після першого читання може легко заплутати читача. Якщо взяти за чисту монету, це здається купою безглуздого насильства без чіткої суті. Але якщо замислитися, - це шедевр на біблійному рівні»

«Жорстоке, але захоплююче читання. Стиль написання зовсім не схожий на те, що я читала раніше»

 «Я б не сказав, що мені «подобалася» книга, оскільки деякі її частини мене дуже тривожили. Зате серед насильства й жорстокості можна знайти неймовірно деталізовані пейзажі та краси».

Наступну книгу для обговорення обрано - "Сім смертей Евелін Гардкасл" Стюарта Тертона. Перший відгук вже є – «захопливий і загадковий трилер». Запрошуємо до нашої книгареньки!








Немає коментарів:

Дописати коментар