вівторок, 27 лютого 2024 р.

«Україна ніколи нікуди не зникала, її просто треба побачити.» Зустріч із Олександром Савчуком.

У бібліотеці відбулася довгоочікувана зустріч із Олександром Савчуком, відомим  засновником і редактором іменного видавництва. Видавництво  «Видавець Олександр Савчук» засноване  2010 року в Харкові,  спеціалізується на культурологічній літературі.

«Місія видавництва, - пояснив  Олександр, -  є повернення з небуття золотих імен української науки, культури та мистецтва».

 Олександр Савчук – співзасновник славнозвісної «Літературної резиденції «Слово». Завдяки його проєктам вийшли друком унікальні видання, які повертають нам імена колись викреслених радянською владою діячів української науки та культури. Можна сказати, що це книги-відкриття.

Серед них видання, присвячені народному мистецтву та архітектурі, зокрема, творчості таких митців як  Михайло Бойчук, Василь Кричевський, Олекса Новаківський, Михайло Жук, Опанас Сластьон.

До бібліотеки Олександр Савчук завітав з презентацією книги «Українська абетка. Малюнки Георгія Нарбута», що стала першим повним виданням нарбутівських літер. Видання отримало гран-прі на Форумі видавців у Львові.

За створення української абетки видатний український графік Георгій Нарбут  брався двічі: 1917 року (14 літер) та 1919 року (3 літери). Його абетка не лише взірець бездоганної графіки, а й результат творчого шляху художника та його національної самоідентифікації. Це перше повне видання всіх відомих літер української абетки Георгія Нарбута, репродукованих з оригіналів. Кожна літера має свою історію, а зображення до неї ще й досі містить загадки навіть для фахівців.

Запитань у присутніх було багато: про Георгія Нарбута,  його життя й творчість, про видавництво та плани на майбутнє.

 Олександр Савчук терпляче пояснював, давав цікаві й змістовні відповіді. Присутні дізналися про роботу  художника над першими українськими державними знаками (банкнотами й поштовими марками), про його проєкти Державного Герба і Печатки Української держави, як працював  Георгій Нарбут над ілюстраціями до казок Ганса Крістіана Андерсена, байок, народних казок і дитячих пісень.

Зацікавили присутніх книги видавництва, які  були представлені на перегляді літератури «Історичні таємниці».

                             





Немає коментарів:

Дописати коментар