вівторок, 7 листопада 2023 р.

«Я мала щастя народитися вільною». Зустріч із Яриною Каторож.

У бібліотеці-філії №4 відбувся день письменника. До книгозбірні завітала львівська письменниця Ярина Каторож.

День, сповнений справді магічної атмосфери, щирих розмов, обговорень, фотосесій, автографів та святкового настрою.

Ярині Каторож був лише 21 рік, коли вона увірвалася на літературний Олімп зі своїм дебютним романом «Алхімія свободи». На престижному конкурсі «Коронація слова» він отримав відзнаку письменниць Дари Корній і Тали Владмирової «Українське сучасне фентезі».

 Зараз Ярині Каторож 29 років, а в її творчому доробку три романи і оповідання у кількох колективних збірках. Про те, як воно - бути відомою письменницею у такому молодому віці, про натхнення, хобі, відпочинок письменниця щиро  розповіла читачам книгозбірні.

«Все  почалося  з любові до казок, міфів і фантазування. Першу казку написала у дев’ятирічному віці, вона була дуже примітивна, але її опублікували у газеті».

У 2017 році вийшов роман-фентезі «Стожар», який був обєднаний пізніше у трилогію «Палімпсест» разом із романами «Альянс» і «Батьківщина»

 «З особливим захопленням спостерігаєш за тим, як усі сюжетні лінії сходяться у фіналі. Мене завжди захоплювала така майстерність авторів. Ярині Каторож вдалося створити цілісний світ і історію у ньому».

Гостя розповідала про те, скільки реального насправді є в її фентезійних творах, як працювала над сюжетами, образами персонажів. На запитання читачів (їх було чимало) відповідала щиро, відверто, змістовно. Тільки на деякі – з усмішкою, легкою іронією, викликаючи і читачів на довірливу розмову. Кожен бажаючий отримав листівку з ілюстрацією авторки та автографом-побажанням Ярини Каторож. Адже гостя – талановита  художниця, яка, до речі, сама ілюструвала свої книги.

Із відгуків: «Приємно усвідомлювати ще одну штуку. Цю історію придумав не далекий закордонний письменник, а така близька наша з вами українка. І враховуючи два факти: яка крута книга і те, що авторка дуже молода, можна впевнено заявити, що нас у майбутньому чекає не один шедевр з під її пера.»











 

Немає коментарів:

Дописати коментар