четвер, 16 листопада 2023 р.

«ПереФарбований Лис» у бібліотеці – філії №4


Подкаст про українську літературу  «ПереФарбований лис» від освітянки Валентини Мержиєвської та психологині Марії Діденко здобув немало прихильників. Розмови навколо текстів зі шкільної програми з української літератури допомагають не тільки тим, хто готується до ЗНО.  Проєкт цікавий всім, хто хоче більше дізнатися про класичні літературні твори.

Авторки проєкту на ньому не зупинилася. Вони  створили студію навкололітературних ігор "ПереФарбований Лис".


Валентина Мержиєвська, ініціаторка проєкту, який підтримує Український інститут книги, впевнена: ігрова форма дозволяє глибше досліджувати українську літературу, отримувати нові форми взаємодії з нею, шукати в уже знайомих зі школи творах нові сенси та підтримку.

 «Перегляд у дорослому віці свіжим поглядом на знайомі з дитинства повісті, оповідання допомагає переосмислити їх. І навіть, в дечому, себе. – Ділилася гостя думками із читачами бібліотеки. - Адже чимало творів, які входять до шкільної програми, лишають по собі гнітючий посмак або взагалі залишаються незрозумілими. І це не дивно, бо більшість творів зі шкільної програми були написані не для дітей чи підлітків, а для дорослих».

Авторки ідеї вважають, що ті твори, які читали або принаймні про які чули більшість українців, можуть стати підґрунтям для кращого розуміння себе і пошуку порозуміння в суспільстві.

Читачі бібліотеки обрали словесно-рольову гру за мотивами «Кайдашевої сім’ї» Івана Нечуя-Левицького.

Саме гра та любов до літератури, відкритість, щирість дозволила присутнім на грі пірнути з головою в сюжет книги, безпосередньо приміряти на себе роль персонажа, спробувати відчути його і, навіть, щось змінити у проживанні сюжету.

Із відгуків учасників гри:

«Це було пречудово: грали, перевтілювалися, спостерігали за подіями, уявляли, фантазували» (Олена Булига)

«Цікава зустріч. Нові ідеї. Радість спілкування. Позитивні емоції» (Ольга Зозуля)

Думаємо, далі буде…

А слухати подкаст можна на різних платформах соцмереж, зокрема, Youtube: https://youtu.be/SNB1QVJFQkI





Немає коментарів:

Дописати коментар