пʼятницю, 8 липня 2022 р.

Бажаємо "бути завжди на коні"!

  


  «Сонячний» або «вогняний кінь»  – це традиційний український чоловічий оберіг. Вважається, що він приносить удачу, процвітання, допомагає  бути успішним у справах, здобувати перемоги, досягати своєї мети, як-то кажуть – завжди «бути на коні».

 «Весела галявина» Наталії Діди зібрала і дітей, і дорослих у бібліотеці-філіалі №4 на майстер-клас з виготовлення  «вогняного коня» для наших захисників.

Ще наші пра-пра-пра (і багато разів пра) бабусі й дідусі майстрували таких коників з трави, лика чи соломи.

Цікаву інформацію з історії оберегу підготували діти.

 «Кінь або коник, один з найдавніших і традиційних оберегів слов'ян. Образ коня пов'язаний з сонцем. Приносить в дім удачу, достаток, світло і тепло.»

«Традиційно сонячний кінь вважається чоловічим оберегом. Як і всі ляльки-обереги, робиться без очей, щоб уникнути проникнення в ляльку злих духів».

А ще не можна при виготовленні використовувати голки, так як  ляльку-оберіг не можна колоти».

«Кінь є  символом сонця – доброго початку, який забезпечує багатство, мудрість і силу духу».

«У слов’ян «сонячний кінь» був символом родючості та потужної влади, який наповнює домівку успіхом, щастям та добробутом, оберігає від недоброзичливих людей та лиха».

Крок за кроком рухалися студійці, навчаючись ділити нитки на пучки, формувати вісімки, голову, шию, ноги коника. Робота не з простих та й не з легких. Але ж цікаво як!

«Тут підтягуємо, а тут висмикуємо, гриву можна розпушити, а хвіст коня начесати. А ще обов’язково вуздечку й попону. Можна вирізати з готової тканини. А краще – вишити власноруч, закодувавши власника оберегу на захист від меча чи ворожої кулі». А от кого обрати: важкоатлета чи тонконогого скакуна – то вибір кожного. Головне, що мотанка - кінь – могутній оберіг для наших захисників і виготовлений з любовю. Бажаємо їм перемоги та завжди «бути на коні»






 


Немає коментарів:

Дописати коментар