пʼятницю, 12 листопада 2021 р.

Віч-на-віч про мову, читання, книги, бібліотеку»


 8 листопада 2021 року до книгозбірні завітали журналіст, бізнесмен, виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко та  Пьотр Кульпа - юрист, викладач, ексміністр праці Польщі. До розмови долучився бізнесмен, меценат Андрій Гурник, допомога якого є вагомим внеском в  життя  бібліотеки.

Гості  познайомилися з роботою книгозбірні, поділилися враженнями та досвідом роботи бібліотек, які вважають сучасними як в Україні, так і в Європі.

Неймовірна зустріч, яка переросла у довірливу «Розмову віч-на-віч про мову, читання, книги, бібліотеку». Говорили про відчуження молоді від книги, падіння загальної книжкової культури, зростання числа «нечитачів», наскільки актуальна професія бібліотекаря у часи інтернету, електронних книжок і пандемії, через яку люди мають уникати публічних місць. 



Попри розвиток електронних сервісів, люди продовжують любити паперові книги. Цікавою була розмова про мотивацію дітей та молоді до читання корисної літератури, про осучаснення бібліотек, які повинні достатньо енергійно реагувати на потреби часу, враховувати інтереси читачів, одночасно збільшуючи творчий потенціал та відточуючи професіоналізм бібліотекарів. «Тільки «живі» бібліотеки стануть культурними центрами, необхідними для громад просторами для комунікацій», - в один голос підтвердили гості.

Щодо мови. «Рідна мова – це код нації. Неважливо, Україна це, Польща, Франція чи Швеція. У кожного народу є своя мова, вона для нього найдорожча і найкраща. Кожна людина має право розмовляти і мислити рідною мовою.  Здається, що джерело може наповнюватися водою само? Та – ні. Їх треба доглядати, чистити, любити. Так і мову рідну – любити й оберігати!» 


 


Немає коментарів:

Дописати коментар