четвер, 4 листопада 2021 р.

Олександра Екстер – відома і невідома!

Якщо зануритись у яскравий та новаторський світ європейського художнього мистецтва першої половини 20-го століття, то неодмінно ваші очі будуть у подиві від творчості однієї з вітчизняних «амазонок» авангарду Олександри Екстер.
 Лінії, контури та соковитість кольорів змусять вас повністю зануритись у той час, а відчути, впіймати на смак, що таке мистецтво допоможе книга-новинка Георгія Коваленка «Олександра Екстер».
Неочікуваний, але такий безцінний дарунок (це вже не перший!!! )нашим читачам зробив Андрій Мельник, меценат, бізнесмен, засновник 
Cowo.guru - школа розвитку мислення . 

Найкращі роки життя Олександри пройшли у Києві, куди вона разом із батьками переїхала з Польщі. Після закінчення жіночої гімназії в 1899 році Олександра  вступила до Київської рисувальної школи М. Мурашка, а згодом і до Київського художнього училища. Згодом вона одружується і в пошуках нових вражень їде до Мюнхена та Парижа.

“Багато подорожувала, довгий час жила в Парижі й Москві, в Римі й Петербурзі. Проте завжди поверталася до Києва: тут були її дім, її майстерня, її знаменита студія. І коли їй доведеться розлучитися з Києвом назавжди, свій паризький будинок вона облаштує точнісінько так, як київський. У ньому буде багато яскравих українських килимів, вишивок, української кераміки, українських ікон” – пише багаторічний дослідник Олександри Екстер також киянин Георгій Коваленко.

Витончена інтелектуалка, що володіла кількома мовами, подорожувала світом та спілкувалась у колі найвизначніших митців свого часу – Пікассо, Брак, Леже, Аполінер, Софіічі, Марінетті. Вона була мостом між світом українського, російського авангарду та новітнім мистецтвом Західної Європи. Привезла кубофутуризм до України, навчила Пікасо користуватись яскравими барвами, реформувала світову сценографію і поєднала авангардне мистецтво з народними українськими вишивками.

Кубісти вважали колір незначним і уникали яскравих фарб. Олександра Екстер не могла довго стримувати свою любов до кольору, яка в неї, ймовірно, була успадкована від  народного мистецтва. Вже в 1914 році вона пише “Натюрморт з писанками”, де в кубістичну картину вриваються яскраві відкриті барви. Вона ж надихнула Пікассо на використання кольорів у кубізмі. Після спілкування з Екстер засновник кубізму різко розширює свою палітру та сміливо вживає усю гаму кольорів, не оминаючи й контрастів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар