понеділок, 25 жовтня 2021 р.

Філософія - це любов до мудрості. Зустріч із Олегом Хомою

 


24  жовтня 2021 року гостем бібліотеки-філіалу №4 був український філософ, перекладач багатьох філософських текстів з французької й латини Олег Хома.

Полтавці зустрілися з українським філософом  не тільки, щоб з’ясувати,  «як уникнути примітивізму та поверховості в освіті й дослідженнях…», а й поспілкуватися з доктором філософії на актуальні теми сьогодення.

Олег Хома  презентував  новинку видавництва «Дух і літера»  -  друге видання збірника «”Медитації” Декарта у дзеркалі сучасних тлумачень», переклад текстів до якого здійснили разом з Андрієм Баумейстером.

Збірка містить ключові тексти сучасних французьких істориків філософії, присвячені новим підходам до осмислення «Медитацій про першу філософію» Рене Декарта. «Така книга має бути у кожній бібліотеці», - вважає Олег Хома. Філософія тим і цікава, що ми можемо порівнювати різні думки, зрештою, ми можемо не погоджуватися з певними концепціями.

Декого із присутніх просто цікавило, чому непроста і, здавалося б, далека від прагматичного життя дисципліна цікавить дедалі ширше коло людей.

«Чи не тому, що люди вже хочуть динаміки, яка стосується не тільки їхнього професійного життя, а й життя інтелектуального? Люди відчули, що мусять розвиватися самі. Тому і виникають простори інтелектуальної думки, де  проводяться  зустрічі з філософами, презентації книг та їх обговорення.

Це місця зустрічей людей, яким цікава філософія. Тут  вони можуть знайти відповіді на питання, які виникають у них. В академічному середовищі завжди є позиція викладача і позиція студента. Часто це заважає молодим людям вільно висловлювати свою думку. А от у такому просторі кожен може взяти участь в обговоренні, а всі заходи безкоштовні»

І як побажання: «Починати займатися філософією ніколи не рано і ніколи не пізно, вона як любов до мудрості буде корисна кожному», - говорив  Епікур.

Найновіші та найактуальніші книги з питань філософії, економіки, психології, саморозвитку та мотивації  представлені на книжковій виставці «50 новинок! Серед них – твоя!» 







Немає коментарів:

Дописати коментар