пʼятницю, 8 жовтня 2021 р.

Світ прекрасний, а життя чудове. Творча зустріч із Ольгою Саліпою

 7 жовтня 2021 року в межах проєкту #Літературна_орбіта до бібліотеки-філіалу №4   завітала молода письменниця із Хмельницька Ольга Саліпа.

Пані Ольга народилася 1986 року у смт Гусятин на Тернопільщині. Працювала журналісткою на телебаченні, редакторкою обласного тижневника на Сумщині.

2020 року її роман «Оля» про Ольгу Кобилянську здобув 1-шу премію міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Та до цього було вже дві збірки поезій «Територія жінки» та «Територія вогню». Чудова змістовна поезія зі стилем рими новим і неперевершеним. «Вірші Ольги Саліпи здатні розпалити багаття всередині кожної та кожного, хто візьме до рук збірку поетеси».

Творчість Ольги Саліпи - наше спільне відкриття. Хмельницька письменниця презентувала свою збірку оповідань “Теплі історії про справжнє”. «Усі історії -реальні, -каже авторка. Їх збирала частково зі свого життя, а частково — із життів людей, з якими довелося спілкуватися під час журналістської роботи». Книжка вийшла світлою та щирою. Той, хто її читатиме, звичайно ж, віднайде для себе відповідь на питання, як бути щасливим попри все.

Роман «Оля» — це художній психологічний роман, у якому головним героєм є Ольга Кобилянська. Ольга у книзі постає перед нами звичайною жінкою: зі своїми проблемами, болями, переживаннями та турботами. Авторка називає героїню саме «Оля», а не «Ольга». Саме так лагідно називав Кобилянську Осип Маковей — поет, прозаїк, педагог та громадсько-політичний діяч. Він став головним коханням в життівідомої письменниці. Такий спосіб звернення був обраний навмисне: щоб максимально точно показати констраст: між тою Ольгою, про яку ми звикли читати ще на шкільних уроках та тою Олею, якою Кобилянська була насправді.

А от книгу «Зламані речі» гостя називає своєрідним терапевтичним романом. Він дарує надію. Авторка зазначає, що роман був написаний вже тоді, коли відбулася церемонія нагородження премії «Коронація слова 2019». «Зламані речі» є дипломантом конкурсів «Смолоскип» та «Гранослов».

«Ідея написати ретророман виникла, - ділилася таємницями Ольга Саліпа ще під час роботи над коміксом «Таємниці Хмельвіля». Згодом вона побувала на лекції краєзнавця Ігоря Западенка, на якій він розповідав про родину Деревоєдів, що мешкали у Проскурові більше сотні років тому. Письменниця захопилася жіночими постатями цієї сім’ї і запалилася ідеєю про них написати. До речі, «Будинок на Аптекарській» відкриває серію ретророманів Ольги Саліпи про жінок. І уже завершила написання другого ретророману. Його дія теж відбувається в Проскурові.

Ольга Саліпа розповідає, що майже всі герої – реальні постаті, які мешкали в Проскурові: «У романі головними героями є родина Людвіга Деревоєда – його дружина Михайлина, донька Гелена, син Стефан і сам голова родини. Також серед героїв твору – сім’я Миколи Сікори, колишнього міського голови, в епізодах зустрічаються і відомі купці міста, інші реальні постаті. Здається, їх навіть більше, ніж героїв вигаданих».













 

Немає коментарів:

Дописати коментар