понеділок, 23 листопада 2020 р.

Краса, вишита словами

 Іван Франко свого часу висловився, що всі діти народжуються з талантом від Бога. Але згодом життєві жорна так перемелюють людські долі разом з талантом, що годі очікувати прориву… Перефразую Франкові слова: всі люди народжуються поетами. Але стають ними окремі, власне ті, що не закопують талант Божий у землю. А плекають його.

Свій перший вірш Ольга Ольхова написала ще в школі та отримала не тільки зауваження від вчителя, але й «краще не лізь в цю справу». Найкраща подруга Олі по-дитячому подивилася на вірш і сказала: « Пиши ще. Мені подобається»

Нещодавно у видавництві «Саміт-книга» вийшла книжка «Русла зап’ясть» Ольги Ольхової. Це збірка інтимної лірики, видана у форматі артбуку, із чорно-білими світлинами, знятими на плівку, відкритим корінцем та наскрізною метафорою «тілесності». До книжки увійшли поезії за 5 років, зокрема і ті, які друкувалися як добірки в періодиці.

Із нашої розмови:

Юлія Лактіонова: «Ми з Олею до роботи над книжкою майже не були знайомі. Але одного разу випадково зустрілись у театрі на Подолі, у нас були сусідні місця, так збіглося, уявіть. Ми розговорились до початку вистави і вирішили піти якось разом на каву. В результаті з тієї кави виросла і книжка».

Ольга Ольхова: «Кураторка проєкту Юлія Лактіонова вперше побачила рукопис у березні 20-го року, і майже відразу народилося й усвідомлення чи радше ідея, якою ця книжка має стати.» 

Юлія Лактіонова: «Ольга хотіла, щоб ця збірка, яка писалася протягом 5-ти років, істотно і якісно відрізнялась від її попередніх книжок. Коли я побачила, що це інтимна лірика, така тонка поезія, виникла ідея поєднати цю лірику з ілюстраціями та світлинами, в яких будуть фрагменти справжнього натурального жіночого тіла. І щоб це все було ще знято на плівку. Тоді я звернулась до Романи Рубан, з якою ми багато проєктів створили разом.

 Романа Рубан: «Коли я прочитала вірші, то зрозуміла, що мальовані персонажі до них не пасуватимуть, і кортить додати тілесності. З фотографкою Юліаною ми вирішили, що героїня зображень буде в умовному середовищі, де не буде нічого зайвого і це дасть змогу домальовувати тло чи додати графічних елементів.

Ольга Ольхова: «Ліричні герої у цій збірці — різні, я навіть не завжди з ними знайома, утім є і та лірична героїня, про яку я знаю чимало, а відчуваю, напевне, найгостріше. Втім я переконана, що є ті, хто впізнає себе в моїх текстах безпомилково, навіть коли пишу від першої особи».


Немає коментарів:

Дописати коментар