середу, 17 травня 2023 р.

Радомир Мокрик. Інтелектуальні зустрічі.

   


         17 травня у бібліотеці-філії №4 відбулася презентація книги «Бунт проти імперії: українські шістдесятники».

Автор новинки, яка вийшла нещодавно у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА – Радомир Мокрик, історик, культоролог , науковий працівник Інституту східноєвропейських студій філософського факультету Карлового університету у Чехії.

Основою для написання книжки стало особисте спілкування автора з тими, хто увійшов в історію як шістдесятники, та їх рідними.

«Напевне, - ділився думками Радомир Мокрик, - у мене, як у багатьох, було підліткове захоплення поезією Василя Симоненка, Ліни Костенко. Мені стало цікаво розібратися в їхніх історіях: що це були за люди, чому вони так писали, чому їх сприймали як національну опозицію».

За всіма правилами комуністичного виховання молоді, шістдесятників не мало бути у тодішньому суспільстві. Але ж вони були- молоді таланти своєї епохи.

На зустрічі із читачами Радомир Мокрик розповів про свої знайомства, спілкування з відомими шістдесятниками чи їх родинами.

«Величезний вплив на мене справили зустрічі з Євгеном Сверстюком у 2012—2013 роках. Ми познайомилися випадково, перетиналися на презентаціях. Якось за чаюванням після літературних вечорів виникла думка, що потрібна людина, яка допомогла б пану Євгену упорядкувати нове видання книжки "Блудні сини України". Так сталося, що обрали мене.»




"Бунт проти імперії: українські шістдесятники" - це живі історії звичайних людей, з їхніми сумнівами, коливаннями, інтелектуальною відвагою та блискучими талантами.

Десять років Радомир Мокрик готував цю працю до друку. Опрацював архівні матеріали, зокрема з архіву КДБ - документи про Куренівську трагедію, справу Погружальського, кримінальні справі Івана Дзюби та Івана Світличного.

 У книжці дуже багато цитат з інтерв’ю з шістдесятниками та їхніми родичами. Я спілкувався з першою дружиною Вінграновського - пані Лідією, сестрою Стуса - пані Марією, дружиною Драча - пані Марією, дружина Леся Танюка Неллі Корнієнко ділилася блискучими спогадами. Чимало фотографій з архівних фондів та сімейних архівів публікуються вперше.

 "Бунт проти імперії: українські шістдесятники» - це мандрівка в мікросвіт українських молодих талановитих людей, які творили нову культуру в час хрущовської «відлиги».




Немає коментарів:

Дописати коментар