суботу, 5 грудня 2020 р.

Вони були ЖІНКАМИ! Відлуння події.

 

Серед дат Глобальної акції «16 днів проти насильства» 6 грудня – трагічна дата. Це день так званої “Монреальської різанини” — злочину на ґрунті ненависті, коли були вбиті 14 жінок-студенток Монреальського Політехнічного інституту (школи)в Канаді.

У Монреалі на вершині пагорба Мон-Руайяль, що височіє у центрі міста, кожного року проводять поминальні заходи за загиблими у найкривавішій стрілянині в історії Канади. У пам'ять про кожну із 14 жертв терориста в небо направлено яскравий промінь світла.

 6 грудня стало Національним днем пам’яті та дій проти насильства щодо жінок.

 Злочинець — Марк Лепін написав у своєму передсмертному листі: «Якщо сьогодні я покінчу із собою, то, будь ласка, напишіть, що я зробив це не з економічних міркувань а за політичними, бо я вирішив відправитися до  феміністок, які завжди отруювали моє життя».

Версії про причини злочинів висувалися найрізноманітніші. Найбільш поширеною вважається версія про те, що Лепін був запеклим противником фемінізму.

Феміні́зм —за словами самих феміністок, поділяють спільну мету: визначити, встановити і досягти політичної, економічної, культурної, особистої та соціальної рівності жінок та чоловіків. Це включає боротьбу з насильством проти жінок, гендерними стереотипами, встановлення можливостей для жінок у сфері освіти та праці, рівні з можливостями чоловіків.  

6 грудня 1989 року 25-річний Марк Лепін, озброєний самозарядним карабіном Ruger Mini-14 та мисливським ножем проник у політехнічну школу Монреаля, де розстріляв 14 студенток і поранив 13 інших, після чого вчинив самогубство.

Він відкривав вогонь винятково по жінках .Прибулі на місце злочину поліцейські знайшли в кишені Лепіна передсмертну записку з наступним текстом: "Феміністки зруйнували моє життя. Я мстив за себе".

Цей теракт викликав значний резонанс у канадському суспільстві, спричинив посилення контролю за вогнепальною зброєю у країні і загострив увагу на проблемі насильства проти жінок.

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар