неділю, 21 лютого 2016 р.

Projectio: інший погляд на історію


18 лютого 2016 року в бібліотеці-філіалі №4 проведено історично-мистецький портрет в
фоторакурсі «Projectio»: інший погляд на історію». Під час заходу відбулася презентація альбому «Проекція», якого книгозбірні подарував Антін Шапошников.
Присутні на заході здійснили віртуальну екскурсію по залам мистецької галереї  Second Floor Art Center, що розміщена в коридорах другого поверху Адміністрації Президента України і де  вже третій місяць триває виставка “Проекція”. Автор – французький фотограф українського походження Юрій Білак, який неодноразово був у районі бойових дій в Донецькій та Луганській областях, звідки привіз унікальні знімки українських військових. На Донбасі фотограф жив з бійцями, їв з ними, спав на підлозі, як і вони…
     Роботи експозиції складаються з двох частин: фото бійців АТО, медиків, волонтерів, а також картини відомих  художників, які проектуються на сучасність. Юрій Білак вважає, що сучасність – це проекція минулого у нашій свідомості. Світлини наших захисників вдало поєднані з творами Леонардо да Вінчі, Рембрандта ван Рейна, Вінсента ван Ґоґа, Жан-Франсуа Мілле, Ежена Делакруа та інших.

  Ведуча заходу розповіла про Юрія Білака та його зв’язок з Україною, про  його світлини з Майдану, познайомила зі спогадами фотографа. Тема таких робіт у фотографа виникла на Великдень, який  Юрій Білак провів на Донбасі. «Була Пасха, для солдатів закінчилася Служба Божа. Хлопці сіли за стіл, і розташувалися саме так, що це нагадало мені картину Леонардо да Вінчі “Тайна вечеря”. Разом зі священиком якраз вийшло 12 осіб. На людей падало слабеньке світло, старі стіни недобудованого заводу, Матір Божа на стіні… Після цього закачав на айфон картини відомих художників і щовечора розглядав їх, аби запам’ятати сюжет, і згодом переносив його у реальність» , -  повідомив  Юрій Білак.  
Мистецький альбом «Проекція» відтепер доступний всім читачам книгозбірні.16 найкращих фото доповнені  короткими статтями про картини відомих художників, де і як фотограф відшукував місця, щоб перенести їх у реальність. «Коли я зустрів біля Новоай­дара бійця Ігоря, у мене одразу виникла асоціація із козаком Мамаєм. Ігор носив вуса, чуб… Є така картина «Козак Мамай». (Юрій Білак)
Пропонуємо також  оглянути виставку «Проекція» онлайн

(http://secondfloor.gallery/wp-content/projectio-tour/),).










1 коментар:

  1. Жалкую, що не була на відкритті виставки. Альбом "Проекція"- особливий. Спроба Юрія Білака достукатися до нас вдалася, зачепило. Хто не встиг, можете перейти на сайт Адміністрації Президента України.(виставкова зала)Наталка

    ВідповістиВидалити