вівторок, 6 серпня 2024 р.

«Неправда, що людина не має права вибору» Емма Андієвська


У бібліотеці-філії №4 відбулася чергова зустріч учасників книгареньки «Я бачу, вас цікавлять книжки».

Цього разу у програмі було  обговорення книги Емми Андієвської «Роман про добру людину» .

Розмова була зосереджена не тільки довкола роману, а також на особливостях творчої манери  авторки. «Чарівна, завжди усміхнена жінка, котра має свій власний, «андієвський стиль» і в творчості, і в манері спілкування, і в зовнішньому вигляді, яка безмежно любить Україну. Для багатьох Емма Андієвська  залишається загадкою. Про її творчість пишуть багато. Тому одні нею захоплюються, інші відверто кажуть, що не розуміють творчості.

Виросла Емма Андієвська на Донбасі в «геть зросійщеній родині», де дівчинку свідомо готували «на росіянку» з допомогою гувернанток. Дивно, адже, як розповідає пані Емма,  мати була козацького роду, батько - видатним ученим-хіміком. Перед війною родина перебралася до Києва, жили вони на околиці, і там Емма потрапила в українську мовну стихію, яка зачарувала її.

«Роман про добру людину» було написано у 1964 – 1968 рр. Дія його відбувається в українському таборі для переміщених осіб в Міттенвальді.

Як виходить з назви роману, його головною темою є добро, що  стало предметом обговорення.

 На основі протиставлення добра і зла автор і диференціює своїх героїв на добрих і злих. Їх у романі понад сто. Думка Емми Андієвської - доброю людиною може бути і той, хто має і звичайні людські вади. Далеко не ідеальними в романі представлені отець Ґудзій чи Стецько Ступалка, які люблять випити. Але «я ніколи не здолаю бити безборонну людину». Начальник таборової поліції, який «розумів людські слабості і, де вдавалося допомагав таборянам». Злодій Дмитрик насправді шляхетний у глибині свого характеру і поступово переживає перетворення на добру людину. Чому не всі люди добрі? Чому не хочуть бути добрими? Чи є критерії доброти? «Невже людина народжується велетом, щоб з роками маліти?» «Чому Всевишній уможливлює існування зла? Невже він не помічає того, як страждає добра людина?» Роман однозначно сучасний. Знайдіть сторінку 112 роману та прочитайте легенду, яка мотивує до обговорення.





Немає коментарів:

Дописати коментар