вівторок, 23 липня 2024 р.

Знай та пишайся!

 

Книга  «Українці у світі: 33 правдиві історії» Назара Розлуцького, що вийшла у видавництві «АССА», написана для молодшого шкільного віку.

Та незалежно від віку знайшла своїх шанувальників і серед дорослих.

У 2022 році книга увійшла до коротких списків премії "Топ Барабуки" та Всеукраїнського рейтингу "Книжка року".


«Ця книга розповість вам про нашу гордість, українців і їхніх нащадків, яких добре знають і дуже шанують у світі», - пише у передмові автор книги, історик, дослідник українського визвольного руху та української діаспори, поет і прозаїк Назар Розлуцький.

Це короткі життєві історії про українських жінок і чоловіків, що їх доля розкидала по всьому світові, але вони щонайменше не забували, якого є роду. Починаються оповіді з французької королеви Анни, котра народилася майже тисячу років тому в Києві, і закінчуються розповіддю про знамениту кінозірку Мілу Йовович.


Це короткі замальовки про мандрівників, науковців, правителів і невгамовних авантюристів. «Усі вони проживали й прославилися в інших державах. Усі вони з різних причин змушені були покинути рідну землю або вже й народилися за кордоном. Хтось із них був українцем, у когось українцем був батько або мама, у когось - тільки дідусь чи бабуся. Але всі вони пам’ятали про те, що в їхніх жилах тече бодай частка української крові»

Всього декілька таємниць із книги.

Христина Фріланд, працюючи в канадському уряді, залишається вірним другом Україні, а її активна позиція сприяє здруженню між українським і канадським народами.

Зірка французького й світового балету Сергій Лифар, залишившись «персоною без громадянства», говорив: «Я – українець, і цим пишаюсь».

Тайхо Кокі, за небувалі досягнення в боротьбі  японці називають великим йокодзуною. Видатний японець, дізнавшись про своє українське коріння, «відвідав село Рунівщину, де колись стояла дідова хата та взяв грудку землі з обійстя.»

Кожна оповідь супроводжується ілюстраціями, які зробили студенти й викладачі Харківської державної академії дизайну і мистецтв, що робить видання красивим і цінним. 

Немає коментарів:

Дописати коментар