понеділок, 15 липня 2024 р.

«Усе, що я робив – я робив для України» Омелян Пріцак


Ми мало знаємо про людей, які творили незалежну Україну, перебуваючи за кордоном. Тих, що були вимушені покинути рідну землю, але не відвернулися від неї, а зберігали памʼять, розповідали світові її непросту історію.

Книга «Омелян Пріцак: повернення до України», яка нещодавно вийшла друком у видавництві Олександра Савчука, відкриває цикл переглядів літератури «Повернення із забуття».

Омелян Пріцак - один із найвидатніших українських істориків XX століття. Він один із небагатьох присвятив своє життя дослідженням зв’язків і взаємовпливів між Україною і світом Сходу. Діяльність Пріцака, який був професором німецьких й американських університетів, зокрема Гарвардського, здобула світове визнання.

За своє життя Омелян Пріцак був громадянином шести країн, але завжди залишався українцем. Вважав, що маємо вивчати своє коріння, бо без цього знання будемо постійно наштовхуватися на перепони і не зрозуміємо України.

Науковець був переконаний, що про Україну мають знати в центральних університетах світу. Саме завдяки йому Гарвардський університет і до сьогодні залишається центровим місцем українських студій, поширених у світі.

За його ініціативи, починаючи з 60-х років, українська громада Північної Америки збирала кошти на створення українознавчих кафедр при Гарвардському університеті, які функціонують досі.

У книзі «Омелян Пріцак: повернення до України» зібрані інтерв’ю та дописи історика, оприлюднені від часу його повернення до України на початку 90-х. Цінним доповненням до видання є фотографії видатного вченого та автобіографічні нариси, де Омелян Юхимович ділиться спогадами, думками.

Із юних років Пріцак надзвичайно цікавився історією, географією, східними мовами. Приблизно з 15 років він перебував під впливом наукових праць Михайла Грушевського.

Омелян Пріцак наголошував: «Щоб розповісти про Україну світові, щоби зрозуміти Україну, треба знати всесвітню історію». Щоб читати першоджерела, треба знати мови. Омеляв Пріцак знав їх – 51.

Коли його запитали: “Нащо вам та україністика? Ви ж  визначний тюрколог!” – Пріцак відповів: “Усе, що я робив, – я робив для України”.

 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар