середа, 3 липня 2024 р.

Роман обов'язковий до прочитання, але варто підібрати відповідний настрій.

 У бібліотеці-філії №4  відбулося чергове засідання книжкового клубу «Я бачу, вас цікавлять книжки».  Дві години вирував шквал емоцій, які викликав роман «Колекціонер» Джона Фаулза.

Книга з’явилася 1963 року та швидко зацікавила не тільки читачів, але й режисерів. Екранізація відбулася вже через два роки.

 Відома психологічна драма з елементами трилера, у якій автор підняв важливі психологічні та соціальні питання, не втратила актуальності для нинішнього покоління.

Мова йде про звичайного чоловіка, банківського клерка. Простий співробітник банку на ім’я Фредерік Клеґґ стає володарем значної суми грошей, вигравши на тоталізаторі. Він має шанс увійти до світу «обраних», відчути смак багатого життя, задовольнивши всі свої потреби. Та гроші не підносять його над маленькими людьми, залишаючи його в полоні обмеженості. Він колекціонер метеликів, але спіймані та наколені на шпильки метелики не заповнюють обмежений світ Клеґґа. Об’єктом наступного полювання стає студентка-художниця Міранда Грей, що не тільки є уособленням краси, а й сама створює її. Юна чарівна дівчина замкнена в підвалі того, що має маніакальне бажання «мати красу». У романі відсутні сцени  насильства чи знущань.  "Колекціонер" - це не просто повість про маніяка. Це книга про зіткнення двох світів, двох світоглядів, двох людських типів, двох крайнощів. Роман Фаулза - це радше застереження, ніж повчання.

Запитань роман у присутніх викликав більше, ніж відповідей.

Розмови про внутрішній світ героїв, про обмеженість і духовну бідність, почуття переваги й влади. Змістовна вийшла розмова про покоління «нових людей» у романі та у площині сучасності. «Нові люди – це новітня форма убогості. У бідних немає грошей, а у цих - душі»

Модератор зустрічі Дмитро вишукував все нові й нові факти для обговорення роману. До прикладу, споживацтво, адже у романі є ще один герой С.Л. ?

Як підсумок зустрічі: роман «Колекціонер» обов'язковий до прочитання, але варто підібрати відповідний настрій.







Немає коментарів:

Дописати коментар