пʼятницю, 3 березня 2023 р.

Книги для підлітків – це актуально! Є сумніви?

2 березня до бібліотеки-філії №4 завітали  учні  гуртка  літератури та публіцистики "Діалог" (Полтавський обласний центр естетичного виховання учнівської молоді).  Неочікувану тему для обговорення запропонувала нам керівник студії Яна Лебідь - "Альтернативна підліткова література"

Все, що непередбачуване – вже цікаве та інтригуюче. Що можна почитати, як альтернативу, повісті Івана Франка «Захар Беркут»? А після «Гаррі Поттера»? А «Пеппі Довга Панчоха»? А є сучасна поезія цікава?

Це при тому, що вдома Маргариту чекає розкрита книга «Квіти для Елджерона», а у когось із рюкзака виглядає «Хірург» Тесс Геррітсен. Мая любить читати книги по саморозвитку, а побачила новинку Ольги Саліпи «Оля», з рук уже не випустила.


Зрозуміло, гості книгозбірні - цікаві й розумні співрозмовники. Це був не монолог.
 
Вони вміють слухати, висловлювати власні думки,  цікавляться літературою, читають і шукають новинки.

Спробували  відшукати книги, які б були близькі по духу, говорили б з підлітками зрозумілою для них мовою і на ті теми, які їх турбують. Це реальні історії Сергія Гридіна, Анастасії Нікуліної, Валентини Захабури, Барбари Космовської, Саші Камінської…Фентезі – книги Наталії Матолінець, Керстін Гір, Дж. Страуд та Анни Багряної й Дари Корній, де світи створені на основі української міфології. «Перемагаючи долю» Ол. Зубченка, «Сторожова застава» Володимира Рутківського – неперевершені історичні романи вже знайшли читачів.

Естафету розмови передали гостям. Дівчата та хлопці ділилися власними 


думками про уже прочитані книги,  справді класні книжки для підлітків та «young adult» (юнацтва) - як українських авторів, так і перекладні.

Ще більше оживилася розмова, коли представили новинку – 3 книги «Токійські месники» Кен Вакуі. Книги мангу! Графіка та інтригуючі пригоди! Це близьке та зрозуміле сучасним підліткам.

Для поезії залишилося мало часу. Але збірка віршів Марії Козиренко, яка проілюстрована створеними нею ж українськими ієрогліфами, зацікавила.

  Ми знайшли спільну мову! Отримали задоволення не тільки  від   інформації. але й від спілкування. Дякуємо, що обираєте нашу книгозбірню. Читаємо й обговорюємо разом.

Немає коментарів:

Дописати коментар