четвер, 22 вересня 2022 р.

Про Олену Телігу. без пафосу й гучних слів. Онлайн-зустріч із Ірен Роздобудько.

22 вересня 2022 року бібліотека-філія №4 організувала онлайн-зустріч із улюбленою письменницею Ірен Роздобудько, щоб презентувати її новий роман “Неймовірна. Ода до радості”.

Про Олену Телігу, головну героїню роману, ми знаємо зі спогадів її друзів, однодумців. Ще є "фотографії, архівні документи і ... купа пропагандистської маячні, плітки й непорозуміння". Хто вона ця неймовірна Олена, яка завжди світилася чарівністю й неповторністю? Чому саме їй присвятила Ірен Роздобудько свій твір?

Спочатку був сценарій. До речі, три роки тому отримав дуже високі бали на пітчингу Держкіно, але потім сказали, що патріотичне кіно про Олену Телігу не на часі. Зате роман зараз виявився «ой як на часі»

"Стереотипи дуже важко ламати. Міфи, а часом і плітки, навмисне створюють ті, хто хоче, аби ми йшли за стереотипами... Тому так важливо нам, нинішнім, і тим, хто прийде після нас, знати про наших національних героїв якнайбільше. Без пафосу і без гучних слів. Сучасних і співзвучних будь-яким часам.. і відчувати їх живими, юними, яскравими" – ділилася думками Ірен Роздобудько під час онлайн-розмови.

Твір наповнений відомими іменами, постатями, з якими спілкувалася Олена.  Через їхні розмови й суперечки письменниці вдалося розкрити образ героїні, не друкуючи архівних документів.

«Там, де ти, там і я» . Михайло й Олена – ще одна лінія в романі, яка і захоплює і викликає багато запитань. Хочеться говорити, дискутувати, наскільки полярні думки виникають у читачів.

Олена в романі ставить запитання і знаходить відповіді, сумнівається і сміливо говорить про пропаганду, гасла та обіцянки, про «лікування душ» просвітництвом… «Чому прості люди не люблять і не шанують тих, хто ставиться до них з повагою? Чому обіцянки краще сприймаються, ніж нелегкий шлях до розквіту свободи й незалежності?

А ще – поезія Олени Теліги!

«За вікнами день холоне,

У вікнах – перші вогні…

Замкни у моїх долонях

Ненависть свою і гнів…»








Немає коментарів:

Дописати коментар