понеділок, 19 вересня 2022 р.

"Зоряний корсар" повертається!


     Неочікуваний подарунок  отримала наша бібліотека: роман Олеся Бердника «Зоряний Корсар» .

Більше 50 років тому твори Олеся Бердника вилучили із книгарень і бібліотек. У газетах писали, що він ідеаліст, містик, космічний націоналіст. Це тому, що  в його романі космонавти-українці сходять на Говерлу аби зустрітися та попрощатися з матір’ю-Україною, набратися від неї сили та віри?

1973 року на березневому Пленумі правління Спілки письменників Бердникові закидають «хохломанію в космосі» та виключають зі Спілки письменників України.

Але його творами зачитується молодь, яка вірить у відродження України. Олесь Бердник пише про історичні події і козацьких ватажків. В книгах постійно зустрічаються старовинні язичницькі імена, народні пісні, приказки, легенди, казки, прославляння українського духу.

Наші читачі говорять:

«Зоряний корсар» -  більше ніж фантастика».

«Це роман про боротьбу, про польоти до зірок, про кохання, про майбутнє та минуле, про штучний інтелект».

 «Суміш фантастики, космічних пригод і філософії в одній книзі».

Зі слів Олеся Бердника, основна ідея його роману - внутрішня свобода, без якої неможлива свобода зовнішня.  


          «Наш дух замуровано в безліч тюрем. Космічна в’язниця, суспільна, расова, релігійна, сімейна, чуттєва, розумова, в’язниця інстинктів… Спробуй пройти безліч тих дверей. І де взяти ключі?» — каже один із героїв роману.

 «Таке життя гірше смерті. Потрібен струс. Хай прокинеться прагнення творчості в серцях тих, у кого воно тільки спить».

Молодий криміналіст Григір Бова несподівано стає учасником фантастичних подій. При загадкових і неймовірних обставинах зникла його кохана. В результаті настійних пошуків Григір потрапляє до жителів багатомірності. Перед ним постає захоплююча  панорама іншого життя, сповненого  космічних конфліктів, напруженої боротьби за красу відносин, любові й подвигу в ім’я блага  космічної спільноти.

Сюжет цікавий, розвивається по спіралі,  постійне перенесення крізь простір і час. В єдине ціле роман складеться лише на останніх сторінках і залишає після себе післясмак спогадів про битву та свободу.

 «Роман варто прочитати. Він незвичний і самобутній». 

Немає коментарів:

Дописати коментар