неділю, 7 серпня 2022 р.

«Друже мій, не зневажай байок!

   Байки, притчі, легенди, філософські трактати – Григорій Сковорода залишив нам багатющий спадок, котрий не втрачає актуальності й досі.

 Є така думка, що наші діти не дуже люблять вчити та читати біографії письменників. Спробували вияснити у наших читайликів під час літературно-мистецьких посиденьок, присвячених життю та творчості Григорія Савича. «Є таке… не цікаво написано», «де народився, де вчився – одне й те саме», «нічого цікавого – всі біографії ніби однаковісінькі».  

Можливо. Та тільки це не про книгу Леоніда Ушкалова "Сковорода від А до Я", яка вийшла у Видавництві Старого Лева. Цікаві факти з життя Григорія Сковороди розкажуть про те, чого не дізнаєшся з біографії. Словом, книга написана у стилі пліток, що робить її не тільки дивакуватою, але й змістовною, цікавою для дітей і дорослих також.

Упродовж посиденьок, завдяки цій бомбезній енциклопедії, ми пригадали все, що знали про Григорія Савича. Ще й багато всіляких цікавинок про нього.

 Книга «Сковорода від А до Я» ніби по секретику передає якусь надзвичайну інформацію, стає неймовірно цікаво дізнаватися  біографію. «Сковорода тут дуже близький і зрозумілий», «Він перестав бути дядьком із смішною зачіскою», «Він дивує і вражає», «Про нього хочеться комусь розповісти», «Його починаєш розуміти».

Після розмов про самого Григорія Савича  його байки  стали зрозумілими та цікавими дітям.

 Неймовірна літературна мандрівка сторінками книги «Байки» видавництво «VIVAT» з сучасними  ілюстраціями Інокентія Коршунова надихнула і дітей, і дорослих на читання творів та створення малюнків. Герої байок оживали на аркушах паперу. Зупиняти їх у творчості та натхненні ніхто й не збирався. Обговоренню  почутого, побаченого та намальованого також: «Григорій Савич мене надихає», «я знаю який вигляд у буфона», «ні, цей кіт повинен усміхатися» …

«Друже мій, не зневажай байок! – писав Григорій Сковорода. - Нема нічого смішнішого за розумний вигляд з порожнім нутром і нема нічого веселішого за смішне обличчя з прихованою серйозністю»



Немає коментарів:

Дописати коментар