вівторок, 30 серпня 2022 р.

Онлайн-зустріч з медіатренеркою Мариною Кафтан

       


     Ви теж вважаєте, що фейки - це явище 21 століття? Зовсім ні: фейки існують так само давно, як і самі люди. То які фейки є найдавнішими та найбільш поширеними? Чому ми так легко віримо фейковим новинам?

Про це говорили з відомою в Україні медіатренеркою Мариною Кафтан, авторкою книжки для підлітків «Історія брехні. Як ми обманюємося».

«По-перше, люди люблять вірити. Вони мріють про золоту рибку, яка здобуде їм щастя й багатство, марять супервиграшами та скарбами, хочуть пігулку, що лікує геть усі хвороби. По-друге, люди ледачі. На думання слід витрачати сили, а нам простіше одразу повірити. По-третє, ми не встигаємо».


Тобто, «до фейкопастки втрапити досить легко», - стверджує Марина Кафтан і на прикладах розповіла підліткам, як створюються фейки та поширюються. Говорять, що фейки бувають невинними. Їхня мета – не вплив на думку людей, а швидше «розіграш». Існує думка, що шкоди можуть завдати тільки фейки, мета яких маніпулювати думкою людей.

Гостя онлайн-зустрічі розповідала, як відрізнити правду від брехні у скаженому потоці новин, як вчасно виявити фейк та вберегти близьких від необдуманих кроків і зайвих емоцій. Насправді, у світі є ресурси для боротьби проти фейкових новин, але найкраще вчитися самому міркувати, аналізувати, ставити запитання, перевіряти.

Онлайн-розмова вдалася цікавою та змістовною. Підлітки не тільки отримали нові знання, але й мають можливість прочитати книгу Марини Кафтан «Історія брехні. Як ми обманюємося». Чудове оформлення книги та талановиті графічні ілюстрації Олени Старанчук спонукають розгорнути книгу й не тільки дізнатися про фейки, але й прокачати навички критичного мислення. Тоді  фейкопастки не такі вже й страшні.

Тема цікава й актуальна. Після онлайн-зустрічі підлітки продовжили обговорення.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар